Skikkelig uvær i Tromsø 23. mars. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix)
Skikkelig uvær i Tromsø 23. mars. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix)

Mildt, vått og mye snø i mars

Det falt mye snø i mars, men det meste landet der vi har minst bruk for den; langs kysten. Her kan du se hvordan marsværet var, og sammenligne med tidligere år.

Store deler av landet fikk mer nedbør enn normalt i mars. Langs vestkysten fra Sognefjorden til Finnmark kom det noen steder dobbelt som mye som normalt. Unntaket var Øst- og Sørlandet. Der var det uvanlig tørt, under halvparten av normal marsnedbør. Også på deler av Finnmarksvidda var det tørrere enn normalt.

Middeltemperaturen lå opp mot en grad over normalen i hele landet, mens Finnmarksvidda hadde det tre fire grader varmere enn vanlig.

Lavtrykk på lavtrykk

Snømengde 31. mars i forhold til gjennomsnittet. (Foto: senorge.no)
Snømengde 31. mars i forhold til gjennomsnittet. (Foto: senorge.no)
Været ble styrt av lavtrykk fra Nord-Atlanteren. De beveget seg inn i Norskehavet og videre inn i Barentshavet, eller passerte over Nord-Skandinavia.

Resultatet ble lange perioder med sterk vind fra vest og sørvest, og mye nedbør. Mot slutten av måneden var vindretningen mer nord og nordvestlig.

Både Midt- og Nord-Norge og fjellet i Sør-Norge opplevde noen dager med storm og uvær.

Østlandet ble stort sett liggende i le for vestavinden, og slapp unna nedbøren.

Snøskred

I ytre strøk på Vestlandet lå temperaturen stort sett på pluss-siden og det meste av nedbøren falt som regn. I indre deler av Vestlandet og i Midt- og Nord-Norge var det kaldere, og nedbøren kom stort sett som snø.

Snødybdene økte dermed ut over i mars i disse områdene. På Kvamskogen i Hordaland var snødybden i midten av måneden nærmere 180 cm på flat mark. Også deler av Midt- og Nord-Norge opplevde uvanlig mye snø, og mot slutten av måneden var snødybden 130 cm i Tromsø.

En kald og snøfattig start på vinteren gjorde at det dannet seg svake lag nede i snøen. Der det kom mye nedbør i mars økte derfor skredfaren, og uvanlig mange mistet livet etter å ha blitt tatt av snøskred denne vinteren. I Troms ble flere boligområder evakuert av frykt for skred. Mange hyttetak måtte også gi tapt for de store snømengdene.

Les: Skredfaren øker

maanedsgrafikken_mars11
maanedsgrafikken_mars11
Også i Oslo var det uvanlig mye snø, men på grunn av lite nedbør falt snødybden på Blindern fra ca. 55 cm i begynnelsen av måneden til 25 cm på månedens siste dag. Det indre Østlandet og øst i fjellet i Sør-Norge hadde uvanlig lite snø ved utgangen av mars.

Regn, og vårvarme

I perioden 19-23. mars kom det et kraftig nedbørområde inn mot landet vårt. Mild luft fra vest og sørvest og store nedbørmengder la fra seg godt over 100 millimeter nedbør fra Hordaland til Sunnmøre døgnet fra 21. mars kl. 07 til 22. mars kl. 07. Aller mest nedbør falt det i Eimhjellen i Sogn og Fjordane med 145 millimeter.

Det kraftige regnværet sammen med mildvær og snøsmelting førte til at et sørpeskred tok med seg et hus utenfor Balestrand. To mennesker mistet livet.

Les: Flest omkommer i snøskred om våren

På Østlandet gjorde vindretningen at det ble flott vær disse dagene. Føneffekten fikk temperaturen opp i 15 grader i Oslo 23. mars.

Slik var mars 2010
Slik var mars 2009
Slik var mars 2008