Therese Kirkenes Nystuen er i samme båt som en million andre nordmenn. Hun har pollenallergi.  (Foto: God morgen Norge)
Therese Kirkenes Nystuen er i samme båt som en million andre nordmenn. Hun har pollenallergi. (Foto: God morgen Norge)
Husk å begynne med medisiner to uker før sesongen starter. (Foto: Colourbox / illustrasjon)
Husk å begynne med medisiner to uker før sesongen starter. (Foto: Colourbox / illustrasjon)

Fikk allergiutbrudd som førte til sykemelding

Har du ikke allerede startet forberedelsene til pollensesongen bør du begynne nå.

– Denne våren er jeg mye bedre forberedt og er allerede i gang med medisiner mot gress- og bjørkepollen.

23 år gamle Therese Kirkenes Nystuen er student på førskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Da hun begynte å jobbe i barnehage i fjor fikk hun et allergiutbrudd som førte til sykemelding i to uker.

– Det begynte å renne av øyne og nese. Jeg fikk influensasymptomer i kroppen. Vondt i hodet, slapp og fryktelig sliten, forteller hun.

Nærmere en million nordmenn har pollenallergi. Omtrent 300.000 av disse har alvorlige plager.

Eksamenstid

Da allergikerne har flest symptomer, er også da studentene skal gjennomføre sine eksamener. Har du pollenallergi kan du søke om utvidet eksamenstid.

– Reglene er forskjellig for ulike skoler. Sjekk regelverket for din skole, oppfordrer seniorrådgiver og helsesøster Rose Lyngra fra Astma- og Allergiforbundet.

På Allergiforbundets hjemmesider finner du en oppskrift for hvordan du går frem for å søke om utvidet eksamenstid.

Noen planter satser på insekter når de skal spre pollenet sitt.  (Foto: Ap)
Noen planter satser på insekter når de skal spre pollenet sitt. (Foto: Ap)

Pollenvarsel

Seniorrådgiver og helsesøster Rose Lyngra fra Astma- og Allergiforbundet kan informere om at per dags dato er det Østlandet med Oslo og Trøndelag som har moderat spredning or og hassel. Indre Østlandet har beskjeden spredning. Du kan følge pollenvarslingen her:

Pollen

Pollenallergi skyldes at man reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i noen pollentyper. Ved å puste pollen inn i luftveiene vil det hos en allergiker aktivisere immunforsvaret og dertil føre til betennelsesreaksjon i nese og eller øyne. Les mer om pollen på NAAF sine sider.

Forkjølet eller pollenallergi

– Det kan for mange være vanskelig å skille en sommerforkjølelse fra pollenallergi, og vi erfarer at mange har sykdommen i flere år før diagnoser viser at det faktisk er pollenallergi, forteller Lyngra.

– For samfunnet koster sykdommen mange millioner kroner hvert år i form av utgifter til legebesøk, medisiner, økt sykefravær og redusert arbeidskapasitet, sier Lyngra.

Vaksine

Flere velger vaksine mot pollenallergi. Allergivaksinering kan benyttes ved flere former for pollenallergi. Studier har vist at allergivaksinasjon kan beskytte mot senere utvikling av astma og gi bedre kontroll av allergisk astma. Les mer om vaksinasjon her:

Nettprat

Therese Kirkenes Nystuen og helsesøster Rose Lyngra fra Astma- og Allergiforbundet stilte til nettprat. Les svarene under: