eide¨
eide¨

– Tung dag for de norske styrkene i Afghanistan

Norske venner og kolleger i Mazar-e-Sharif i sjokk og sorg over drapet på Siri Skare (52).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en tung dag for de norske styrkene i Afghanistan. Vi har mistet en nær venn og en kollega, så det påvirker oss tungt, sier fungerende kontingentsjef Knut Eide i Mazar-e-Sharif til TV 2 Nyhetene.

DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (53)
DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (53)

Minst seks utlendinger ble drept i angrepet mot FN-kontoret fredag. Skare var militær rådgiver for FN, og var i likhet med de andre ansatte ubevæpnet.

– Dette var et opprørende og feigt angrep på FN-ansatte som ikke under noen omstendigheter kan rettferdiggjøres, og jeg fordømmer det i de sterkeste ordelag, sier FN-sjef Ban Ki-moon i en uttalelse.

Se intervjuet med Eide øverst i artikkelvinduet!

Eskalerte voldsomt

De norske styrkene er i byen samlet i leiren Camp Nidaros. Eide forteller at gårsdagens demonstrasjon var varslet lang tid i forveien.

Nordmenn falt i strid i Afghanistan
• 27. juni 2010 ble fire norske soldater drept av en veibombe i Afghanistan. De omkomne var Trond André Bolle (41), Christian Lian (31), Simen Tokle (24) og Andreas Eldjarn (21).
• 25. januar 2010 kjører en norsk CV90 stormpanservogn på en veibombe i Ghwormach-området. Claes Joachim Olsson (22) blir drept.
• 17. april 2009 ble den 30 år gamle norske etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset fra Steinkjer drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-e Sharif i Badghis-provinsen.
• 8. november 2007 ble den 22 år gamle soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen drept av en veibombe nord for Meymaneh i Faryab-provinsen.
• 23. juli 2007 ble den 33 år gamle spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen skutt og drept i et angrep i Lowgar-provinsen sør for Kabul.
• 23. mai 2004 ble den 29 år gamle soldaten Tommy Rødningsby drept under et rakettangrep mot en norsk kolonne i Kabul.

– Det startet som en fredelig demonstrasjon i protest mot brenning av koranen i USA. Denne var meldt lang tid i forveien, men den tok seg voldsomt opp på ettermiddagen, sier han.

LES OGSÅ: Hevder hjernen bak FN-angrepet er pågrepet

Demonstrantene ble ifølge afghansk politi oppildnet av militante opprørere. Etter først å ha forsøkt å ta seg inn i det tungt bevoktede amerikanske konsulatet, gikk demonstrantene videre til hovedkvarteret til UNAMA (UN Assistant Mission to Afghanistan).

– Folk ble veldig aggressive og angrep UNAMA sine vaktposter, rev ned disse og satte fyr på dem, og tok seg inn i bygningen til UNAMA, der det ble avfyrt skudd, sier Eide.

Rev til seg vaktenes våpen

Øyenvitner opplyste fredag kveld at våpnene ble revet ut av hendene på vaktene. Det ble deretter løsnet skudd både på innsiden og utsiden av bygget.

– Det er dessverre i denne skuddvekslingen at oberstløytnant Siri Skare ble drept, sier kontingentsjefen.

– Hva vil dere foreta dere nå?

– Nå jobber vi sammen med FN om å ivareta de omkomne. Vi jobber også med å ta vare på kollegene og venner i leiren her, som tjenestegjør sammen med oss, sier Eide.

Søndag blir det arrangert en minnegudstjeneste for Skare i Camp Nidaros i Mazar-e-Sharif, opplyser han. Det planlegges også flere andre minneseremonier. Skare etterlater seg en ektemann og ett barn.

Den norske leiren ligger midt inne i en større tysk leir. Men for mannskap som skal bevege seg utenfor leiren skjerpes nå sikkerhetstiltakene.

– Leiren ligger et stykke fra byen, men i forhold til ferdsel i byen blant ISAF-styrker, er det truffet tiltak, sier Eide.

Nye angrep

Lørdag er minst seks personer er drept etter nye aksjoner i Afghanistan, og minst 27 er arrestert etter angrepet på FN-personell i Mazar-i-Sharif fredag.

En ny protest mot Koran-brenning i USA i den sørlige byen Kandahar utviklet seg i voldelig retning lørdag, og minst fire personer er drept, melder nyhetsbyrået AFP. Hele 32 skal være såret.

Over 2000 skal ha deltatt i protesten i Kandahar. Demonstrantene satte fyr på en rekke biler, og det ble hørt skudd, skriver nyhetsbyrået DPA. Politiet har sperret av store deler av byen.

Demonstrantene ropte «Død over Amerika» og andre slagord, satte fyr på bildekk, knuste forretningsvinduer og angrep en fotograf. Kandahar er et senter for Taliban i den sørlige delen av Afghanistan.

– Vi har arrestert så mange som 27 mistenkte i forbindelse med fredagens hendelse, sier Munir Ahmad Farhad, talsmann for provinsguvernøren, til nyhetsbyrået DPA.