Illsinte demonstranter har tatt til gatene i flere land i Midtøsten fredag, etter at den amerikanske pastoren Wayne Sapp brant en koran 20. mars. (Foto: SCANPIX/MONTASJE)
Illsinte demonstranter har tatt til gatene i flere land i Midtøsten fredag, etter at den amerikanske pastoren Wayne Sapp brant en koran 20. mars. (Foto: SCANPIX/MONTASJE)

Her brenner han koranen – så eksploderte raseriet

Pastoren Wayne Sapp brant koranen 20. mars. Det førte til de voldsomme demonstrasjonene i Mazar-e-Sharif hvor en nordmann nå trolig er drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret bekreftet fredag kveld at en norsk offiser etter all sannsynlighet er drept i de voldsomme opptøyene i den nord-afghanske byen Mazar-e-Sharif.

Wayne Sapp og terry Jones (Foto: AFP)
Wayne Sapp og terry Jones (Foto: AFP)

– Det er med dyp sorg Forsvaret i dag har mottat melding om at en av våre offiserer etter all sannsynlighet er drept i Mazar-i-Sharif. De pårørende er i ferd med i å bli varslet, sier Morten Haga Lunde, generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

LES OGSÅ: – Norsk offiser trolig drept i Afghanistan

Koranbrenning utløste raseriet

Demonstrasjonene i forkant av de dødelige opptøyene i Mazar-e-Sharif, var en reaksjon mot Pastor Wayne Sapp. Sapp satte fyr på koranen 20. mars.

Angrepet skal ha skjedd etter fredagsbønnen. I løpet av to til tre timer etter begynte en gruppe å kaste stein og angripe FN-kontoret i Mazar-e-Sharif.

– Over tusen demonstranter gikk til angrep på FN-bygget i protest mot en amerikansk pastor sine planer om å brenne Koranen, sier afghansk politi til nyhetsbyrået AFP.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

afghanistan angrep fn mazar-i sharif (Foto: AP)
afghanistan angrep fn mazar-i sharif (Foto: AP)

Sapp er visepastor i den vesle Florida-menigheten «The Dove World Outreach Center». Ved sin side hadde han Terry Jones - pastoren som skapte furore verden over med planene om å brenne Koranen i en markering av 11. september i fjor. Etter sterke advarsler, blant annet fra president Barack Obama, droppet Jones markeringen.

20 mars i år valgte kompanjongen hans, Wayne Sapp, å likevel gjøre virkelighet av planene. Han erklærte muslimenes hellige bok "skyldig" før han satte den i brann.

«Day of anger»

Hendelsen har fått lite oppmerksomhet i vesten, men skapte voldsomme reaksjoner flere steder i Afghanistan. Landets president, Harmid Karzai fordømte ifølge nyhetsbyrået AP koranbrenningen i forrige uke. Presidenten kalte handlingen avskyelig og respektløs, og ba USA om å stille de ansvarlige for retten.

Demonstrantene selv har kalt dagen i dag for "the day of anger". I flere Afghanske byer har det vært opptøyer der amerikanske flagg ble satt i brann.

Verst utviklet situasjonen seg i den ellers fredelige byen Mazar-e-Sharif nord i Afghanistan. Demonstrasjonene skal ha startet rolig, men etter hvert kom flere og flere mennesker til. Til slutt skal rundt to tusen personer ha deltatt.

Demonstranter stormet FN-byggningen, og volden som fulgte bragte flere FN-ansatte til døden. Åtte av de drepte skal være utlendinger. Totalt skal det være 20 drepte, melder Sky News som siterer FN-kilder. Blant de drepte skal det være en svensk 33-åring og etter alt og dømme en norsk offiser.

Det var demonstrasjoner mot koranbrenningen i hovedstaden Kabul fredag der over 200 mennesker protesterte utenfor den amerikanske ambassaden. Også i Pakistan har det vært kraftige demonstrasjoner mot Jones og Sapp de siste dagene.

Avviser ansvar

Den lille menigheten avviser nå at de er ansvarlige for tragedien i Afghanistan.

– De bare bruker dette som en unnskyldning for å fremme deres voldige aktivitet, sier Terry Jones til BBC.

– Vi er absolutt ikke ansvarlige. Hvis de ikke hadde brukt dette som unnskyldning, så hadde de brukt en annen unnskyldning for volden, fortsetter han til tv-stasjonen.

Taliban tar på seg skylden

Taliban skal fredag kveld ha tatt på seg skylden for aksjonen i Mazar-e-Sharif,

Terroristorganisasjonen sier angrepet er begynnelsen på en lang rekke aksjoner før presidentvalget, melder AFP.

Forsvaret om dødsfallet – se video:

507531