kevin (Foto: TV 2 hjelper deg)
kevin (Foto: TV 2 hjelper deg)

Butikktyven Kevin stjal for 100.000 kr i måneden

Nå hjelper han butikkene med å unngå tyver. Les Kevins historie.

– Jeg bodde på et lite sted, hvor alle kjente alle, og butikkdama var naboen, så det var lett. Butikken var liten, og det var ingen kameraovervåkning. Det ligger vel litt i blodet å kunne ta noe uten at noen legger merke til det, sier Kevin til TV 2 hjelper deg.

Levde av å stjele

– Jeg tenkte ikke over konsekvensene det ville få, for der og da tenkte jeg at det ikke gjorde noe. Det man ikke vet er at det skaper en sirkel, der man bare fortsetter. Det kan sammenliknes med en form for rus. Du vet du er god på det, og fortsetter med det, sier Kevin.

De siste årene har han stjålet for over 100.000 kroner i måneden. Han levde av å stjele i butikker.

– Blant annet tok jeg med meg 33 Playstation-maskiner i løpet av to måneder.

Kevin har totalt sett fått forelegg for butikktyveri på til sammen 64.000 kroner. Han har blitt tatt fem ganger, og sier det betyr at han har blitt tatt omtrent én av hundre ganger.

Se også: Umran ble lurt av tyv på FINN.no

Kevin har byttet side

I fjor høst var det slutt. En vekter fra sikkerhetsselskapet Pegasus stoppet ham, og lurte på om han ville bruke evnene sine til noe positivt. Nå hjelper han butikker med forebyggende arbeid for at de skal unngå nasking.

– Vi har hatt vektere som har pågrepet ham gjentatte ganger for butikktyveri, så vi har etter hvert hatt gode samtaler. Han skjønner at vi ikke bare er ute etter å ta tyver, men også lære og forebygge. Kevin er i dag ferdig med uoppgjorte saker hos politiet og vil gjøre noe positivt med resten av livet sitt, sier Ola Stavnsborg, salg- og markedssjef i Pegasus.

– Endelig har jeg funnet noe jeg kan kalle kallet mitt, sier Kevin.

– Etter at jeg tok kontakt med Pegasus, så er jeg overrasket og sjokkert over hvor lite informerte butikkene er. Det er ganske enkle tiltak som skal til for å forhindre tyveri. Det er altfor lett å stjele i Norge. Det er helt utrolig.

kevin3 (Foto: TV 2 hjelper deg)
kevin3 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Tester butikkers tyverisikring

– Kevin er ikke ansatt, men frittstående konsulent som jobber med oss på oppdrag for kunder. Han finner ut hvorfor det er lett å stjele fra butikken, og hva som er lett å stjele i den aktuelle butikken. I tillegg gir han generelle råd om plassering av varer, åpenhet i butikken og hvor lett det er å stikke seg bort. Er døråpningene for store, er reolene for høye, spør Stavnsborg.

Troverdigheten er stor når en tidligere tyv forteller.

– Vi lærer hvordan han tenker, og hvilke sjanser han er villig til å ta. Når vi forebygger eller holder kurs er det viktige opplysninger for dem som jobber i butikk, sier Stavnsborg.

Les også: Svindler norske kvinner med falske militærdokumenter

Har en medfødt evne for tyveri

Kevins drøm var egentlig å bli politimann.

– Hvis du hadde spurt en politimann om hvordan han jobber, så jobber jeg motsatt. Når en politimann etterforsker innbrudd tar han fingeravtrykk, fotograferer, observerer og prøver å finne spor som kan lede ham til den som har gjort det, mens jeg leter etter muligheter til å ta noe, eller ikke ta noe. Jeg ser etter kameraer i butikken, og ser om personalet har fokus på de som beveger seg rundt i butikken, sier Kevin.

– Jeg går til en ruskonsulent, og hun sa at en liten gruppe kriminelle, som er profesjonelle innenfor sitt område, har en slags medfødt evne til å se muligheter normale mennesker ikke ser. For normale mennesker tenker ikke kriminelt.

kevin2 (Foto: TV 2 hjelper deg)
kevin2 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Gir en følelse av moral

Kevin er tidligere omtalt av Dagbladet Fredag. Der skrev de om unge vanekriminelle, og Kevin fortalte at han ville få seg et streit liv.

– Nå har jeg ingen uoppgjorte saker siden årsskiftet 2008/2009. Før jeg kom i kontakt med Pegasus synes jeg det var vanskelig å la være å stjele. Nå har jeg ikke noe behov. Jeg hadde allerede begynt å tenke på å jobbe med noe sånt som Pegasus. På stoptyven.no skal jeg bygge opp en tjeneste der jeg henvender meg til forretninger jeg vet er utsatt. «Din butikk er utsatt, jeg kan tilby å teste butikken din, og komme med en rapport om tiltak du kan iverksette», sier Kevin.

Se Kevins raid på tv

Kevin forteller at han får bedre moral av å jobbe for Pegasus.

– Og innerst inne ønsker vel alle å være et godt menneske, og det gjør også jeg i aller høyeste grad.

Se Kevins utrolige tyveriraid på TV 2 hjelper deg onsdag klokken 20:00

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter