facebook (Foto: Faksimile Facebook.com)
facebook (Foto: Faksimile Facebook.com)

Myten Facebook ikke greier å avlive

– Mange tror det er umulig å slette profilen for alltid, sier Facebook-sjef.

2,3 millioner nordmenn har profil på Facebook, og flere av dem tror det er umulig å slette Facebook-profilen sin.

– Mange tror at det er umulig å slette en profil på Facebook, men det er bare en myte, sier den europeiske sjefen for offentlig politikk i Facebook, Richard Allan.

Les også: Facebook selger navnet og adressen din

Tror den er midlertidig slettet

Allen deltok nylig på ettårsfeiringen til Datatilsynets hjelpetjeneste slettmeg.no. Fra talerstolen fortalte Allan at selskapet sliter med å avlive myten om at det er umulig å slette en Facebook-profil.

- Mange misforstår og tror midlertidig sletting er den eneste muligheten. Ved midlertidig deaktivering lagrer vi profilinformasjonen, og hvis man ønsker å aktivere kontoen senere, ser profilen ut slik den var da den ble deaktivert, forteller Allan.

Blir ikke kvitt myten

Facebook-toppen forteller mange tror dette er den eneste slettemuligheten i Facebook.

– Det er en myte det ser ut til at vi ikke greier å bli kvitt, sier Allan

Han forteller at det er fullt mulig å slette profilen sin for alltid.

– Hvis man vil slette kontoen for godt kan man det. Da kan man ikke aktivere kontoen igjen. Alt innhold og informasjon på profilen vil også bli slettet, sier Allan.

Les også: Slik avslører du dine Facebook-spioner

Folk tror de er på Facebook

Lars-Henrik Paarup Michelsen, prosjektleder i Datatilsynets slettmeg.no, forteller at de får flest henvendelser om Facebook.

– Det er regelmessig folk som er på Facebook som ringer oss og lurer på hva det er, og hvordan de sletter seg. Noen tror de er med på Facebook, uten å være det, fordi de får mail fra Facebook, sier Paarup Michelsen.

– Nesten hele Norges befolkning er på Facebook, både de som kan masse, og de som ikke kan det.

Se også: Tonje fikk hjelp med kakerlakkene på Facebook

Umulig å slette NRK-profiler

Felles for alle nettsamfunn er at det er veldig enkelt å bli medlem, men å melde seg ut er ikke like enkelt. Inntil nylig var det eksempelvis umulig å slette profiler på NRK Super.

– Det er ofte vanskelig eller umulig. Muligheten til å slette er godt gjemt. Det er helt bevisst fra nettaktørenes side, de vil gjerne ha så mange som mulig medlemmer der, sier Paarup Michelsen.

Det er veldig lett å slette seg hvis man vet hvor man skal gå, for fremgangsmåten er ofte ikke så vanskelig.

Når du sletter på Facebook blir profilen din først deaktivert i to uker, deretter blir den slettet permanent.

– En del har kontaktet oss, fordi de har tenkt å sjekke om profilen er slettet. Når de logger seg på for å sjekke blir profilen aktivert hvis de gjør det innen disse fjorten dagene, sier Paarup Michelsen.

Les også: Denne Facebook-profilen er ulovlig

Ikke kult når man er 30

Den profilen som er kul når man er 14-15 år, er ikke sikkert du vil ha når du er 30.

– Ofte kommer disse profilene opp når man blir søkt opp, så folk ringer oss og vil ha slettet disse profilene. Dette er for eksempel folk som har latt seg avbilde nærmest naken, og når barna kommer i skolealder så tenker de at de gjerne vil fjerne det. Og når profilen er koblet opp til din gamle epostadresse, er det ikke sikkert det er like lett å fjerne, sier Paarup Michelsen.

Vil du slette kontoen din på Facebook? Gå inn på brukerkontoen din, velg 'hjelpesenter', der søker du 'slett profil', og velger 'Hvordan sletter jeg kontoen min permanent?'. Der får du alle instruksene du trenger.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter