TID FOR TE: Familien Sala er en av mange muslimske familer som har fått besøk av nordmenn. Her sammen med Høyland-familien. Dette teselskapet fant sted før 22. juli da Norge ble rammet av terror. (Foto: Privat)
TID FOR TE: Familien Sala er en av mange muslimske familer som har fått besøk av nordmenn. Her sammen med Høyland-familien. Dette teselskapet fant sted før 22. juli da Norge ble rammet av terror. (Foto: Privat)

Nordmenn står i kø for å drikke te med muslimer

– Positive, overveldede og euforiske, lyder responsen fra nordmenn etter Teatime-kampanjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antirasistisk senter har registrert at over 1000 nordmenn har vært i teselskap hos muslimer, men tallet er sannsynligvis langt høyere siden selskapene ofte avtales på privatbasis.

– Nå står nordmenn i kø for å drikke te med muslimer i de store byene. Får man ikke en invitasjon gjennom facebook-siden eller andre kanaler, kan man sende en mail til oss, så hjelper vi til med å skaffe invitasjon, sier leder for Antirasistisk senter Karen Helene Partapuoli til tv2nyhetene.no.

Les også: Kongelig teselskap hos muslimsk familie

Overveldende respons

Teatime-kampanjen startet i uke 10, og hittil har responsen fra gjestene vært utelukkende positive.

FORNØYD: leder for Antirasistisk senter Karen Helene Partapuoli er veldig fornøyd med Teatime-kampanjen så langt. (Foto: Antirasistisk senter)
– Folk er positive, euforiske og overveldede, og sier at de har hatt det veldig hyggelig, sier Partapuoli.

Hun forteller at de fleste som har drukket te med muslimene ikke kjente muslimer fra før. Muslimene som inviterer til te er alt fra ortodokse til ateistiske i sin tro.

–Under teselskapene snakker man som regel om alt fra hverdagslige ting til religion og likestilling, sier Partapuoli.

Les også: Norges muslimer byr på te

– Veldig hyggelig

Ben Sala, opprinnelig fra Algerie, har bodd 20 år i Norge, og er nå bosatt i Kristiansand. Så langt har han hatt 17 teselskaper.

– Vi har hatt mange familier på besøk. Det har vært veldig populært. Jeg er overrasket over at det har gått så bra. Det har vært veldig hyggelig og rikt, sier Sala og fortsetter:

– Noen har vært skeptiske, og andre helt normale som bare ville ha kontakt.

Sala føler at både han og familien har lært mye av å ha nordmenn på besøk.

– Det har vært hyggelig å snakke med folk, og det har ikke vært farlig å ha en nordmenn i hjemmet sitt selv om de ikke er muslimer. Vi blir glade for besøk og føler virkelig at vi lever i Norge, sier Sala.

Les også: Minoritetsungdom gir råd om integrering

Håper på holdningsendring

Partapuoli håper at kampanjen kan være med på å endre nordmenns holdninger til muslimer.

– Vi håper at nordmenns bilde av muslimer blir mer nyansert etter denne kampanjen. De som kjenner innvandrere er mer positive til innvandring og innvandrere, sier Partapuoli.

Hun mener at generalisering er den største utfordringen i forhold til fremmedfrykt.

– Vi ser at fordommene slår sprekker etter teselskapene, men så klart, alt kan ikke løses over en kopp te, understreker Partapuoli.

Når kampanjen er over kommer Antirasistisk senter til å utføre en holdningsundersøkelse for å kartlegge effektene av Tea Time.

Les også:Muslimer vil ikke ha muslimsk skole

Mange frivillige hos Røde Kors

Røde Kors har over 1500 som jobber frivillige som flyktning guider. Totalt drar 2050 flyktninger nytte av ordningen fordi de også deltar i aktiviteter i Røde Kors.

Siden Norges Røde Kors startet ordningen for ti år siden har tallet på flyktningeguider vært jevnt.

– Utfordringen er å få mannlige guider. Ofte krever det ekstrainnsats å få menn til å melde seg som guider, sier Sidsel H. Persson.

Det er kun flyktninger som har fått oppholdstillatelse i Norge som kan få en guide, men først må de kunne kommunisere litt på norsk. Guideordningen varer fra ni til tolv måneder.

– Guiden skal være en kontakt som skal hjelpe flyktningen inn i samfunnet, vise de ting i lokalmiljøet og hjelpe til med å skaffe nettverk. Ofte utvikles langvarige vennskap ut i fra denne ordningen.