TØR IKKE GARANTERE: NSB kan ikke love at signalfeil som førte til togkaoset på onsdag ikke oppstår igjen. Her representert ved kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby.  (Foto: TV 2)
TØR IKKE GARANTERE: NSB kan ikke love at signalfeil som førte til togkaoset på onsdag ikke oppstår igjen. Her representert ved kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby. (Foto: TV 2)

NSB kan ikke garantere for at togkaos ikke oppstår igjen

– Vi er sulteforet på infrastruktur, sier NSB til TV 2.

Onsdag ble om lag 50.000 togpendlere rammet av kaos. Signalproblemer gjennom Oslo S førte til at togtrafikken sto stille i hele seks timer. Jernbaneverket trodde feilen var rettet opp, men klokken 18.00 sviktet signalanlegget igjen.

Åge Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef for NSB persontog, forstår frustrasjonen til alle pendlerne som brukte store deler av dagen på å vente.

– Dette er systemer som er planlagt byttet ut fra Jernbaneverkets side, men så langt henger man etter. Vi er sulteforet på infrastruktur av jernbanen, sier han til TV 2 og legger til:

– Anleggene skulle vært byttet ut for en stund tilbake.

Les også: NSB skviser overvektige: – Jeg er redd for at vi blir stående på perrongen

Kan ikke garantere

Ettersom signalsystemene er såpass gamle, er det ikke usannsynlig at lignende togkaos oppstår igjen.

– Jeg har ingen garanti fra Jernbaneverket for at dette ikke kan skje igjen, sier Lundeby.

Han understreker at det er uvanlig å bruke seks timer for å rette opp feilen.

Les også: Tror ikke supertog løser pendlerkrisen

Busskaos

I går sto ikke bare togene stille, det var også problematisk å få bussene til å gå til rett tid.

– Utfordringen er av- og påstigningen på bussene. Det er vanskelig å få dette til å skli kjapt nok når så mange mennesker skal fram. Det har ingen ting å gjøre med at NSBs kunder er trege til beins, sier Lundeby.

NSB tok i bruk så mange ansatte som mulig for å få rydde opp i kaoset og forvirringen på Oslo S ,men Lundeby innrømmer at de ansatte alltid kan bli bedre drillet.

Les også: Her er NSBs nye tog

Fungerte ikke

Årsaken til stansen i togtrafikken var at signalsystemet på Oslo S og Nasjonaltheatret ikke fungerte. Jernbaneverket brukte lang tid på å lokalisere feilen.

– Det er utrolig mange muligheter for feil på et stort system som Oslo S. Jernbaneverket jobbet på spreng og byttet komponenter. De måtte gjøre et stort stykke arbeid etter feilen var lokalisert, sier Lundeby.

Les også: Spår dyster fremtid for togpendlerne

Forstår frustrasjonen

Lundeby forstår frustrasjonen til alle togpendlerne som brukte store deler av dagen på å vente på onsdag.

– Dette er systemer som er planlagt byttet ut fra Jernbaneverkets side. Dette er en del av den planlagte fornyelsen av Jernbaneverket, men så langt henger man etter. Man er sulteforet på infrastruktur av jernbanen, sier han og legger til:

– Anleggene skulle vært byttet ut for en stund tilbake.

Les også: Utsetter togrevolusjon - prioriterer vedlikehold

Planlegger utskiftning til sommeren

Fra juni til begynnelsen av august skal Jernbaneverket jobbe med å skifte ut signalanlegget på Oslo S.

– Dette fører til Oslo S blir stengt for togtrafikk. Det vil bli satt inn et omfattende bussanlegg. Dette er planlagt, så det kommer til å skli mye bedre enn på onsdag, sier Lundeby.

Les også: Vurderer å gi NSB dagbøter

Jobbet på spreng

NSB har jobbet på spreng hele natt til torsdag, og kjørt togene dit de skulle starte på morningen.

– Vi rakk ikke helt den første avgangen fra Moss og Kongsvinger, så de avgangene ble delvis innstilt og erstattet med buss. I tillegg var natt-toget fra Bergen forsinket, sier Lundeby til TV 2.

Han forsikrer videre om at togkaoset fra onsdag ikke har forplantet seg til dagen derpå.