– Alle var enige om at skulle vi gjøre noe så sinnssykt, måtte vi gjøre det uten at det var noen vitner der, sa de amerikanske soldatene under avhør.

Den siste tiden er det kommet flere og flere bilder og filmer som viser overgrepene de amerikanske soldatene i det såkalte «The Kill Team» utførte. Bildene er publisert blant annet i Rolling Stone og tyske Der Spiegel. (Obs: Svært sterke bilder)

Et av drapene «The Kill Team» gjorde var på 15 år gamle Gul Mudin.

Hevdtet 15 år gammel gutt var Taliban-kriger

Den unge gutten var ute på et jorde da han ble bedt av amerikanske soldater å komme nærmere. I nevene hadde han ingenting som kunne bli tolket som et våpen. Ikke engang en spade.

(Artikkelen fortsetter under)

SJOKKBILDER: Her smiler en av soldatene over Mudins døde kropp. (Foto: Skjermdump: Rollingstone.com (Sladden er lagt på av TV 2))
Soldatene Jeremy Morlock og David Bram beordret gutten til å stoppe. Han stoppet.

Soldatene dukket bak en vegg, før Morlock hev en granat mot Gul Mudin. Deretter åpnet soldatene ild mot gutten, som falt om. Død.

Forklaringen de brukte til sine overordnede var at gutten var en Taliban-kriger.

Deretter kledde de gutten naken, for å lete etter kjennetegn.

Poserte på bilder sammen med lik

Etterpå tok de bilder av hverandre, sammen med det nakne liket. En av de holdt gutten etter håret på hodet, som et trofédyr.

En av soldatene kuttet av lillefingeren til den 15 år gamle gutten de drepte, for å ha den som en souvenir.

– Han skulle tørke fingeren og ha den for evig, sier en av soldatene i avhør.

To filmer som er produsert viser amerikanske soldater som skyter ned to afghanere på motorsykkel, samt opptak som viser to afghanere som har plassert ut veibomber blir skutt fra et fly eller helikopter.

Artikkelen i The Rolling Stone forteller flere grusomme detaljer om flere drap som «The Kill Team» skal ha utført. Ifølge artikkelen skal det heller ikke ha vært noen hemmelighet at sivile ble jaktet på. Faktisk skal befalet ha prøvd å hindre at bildene ble spredd. Bildene skal og ha vært tatt opp på høyeste politiske nivået i Afghanistan.

Frykter voldelige reaksjoner

Nå har pentagon, hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet, kommet med en beklagelse.

(Artikkelen fortsetter under)

PRØVDE Å SKJULE SAKEN: Pentagon, hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet, har nå kommet med en beklagelse. Men i lang tid prøvde de å dekke over den groteske saken. (Foto: KEN HAMMOND/AFP)

– Vi vil gjøre det vi kan for å skjønne hvorfor dette har skjedd, hvorfor og hva vi må gjøre for å hindre at dette skjer igjen, skriver de på sine nettsider.

Etter at bildene ble offentliggjort kom det amerikanske militæret med en unnskyldning. Likevel frykter både Nato og det amerikanske militæret voldelig reaksjoner i Afghanistan.

Utenriksminister, Hillary Clinton, skal ha kontaktet sitt afghanske motstykke for å diskutere saken. Ifølge spiegel.de kan denne saken sette det allerede anspente forholdet mellom USA og Afghanistan ytterligere på prøve.

Ingen offiserer er straffet

Dette er ikke første gang amerikanske soldater er involvert i tvilsom behandling av sivilbefolkningen i land de okkuperer. I 2004 var det behandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak de fikk kraftig kritikk for.

Like før helgen ble Jeremy Morlock dømt til 24 år i fengsel for drapene på sivile i Afghanistan, fire andre soldater har og fått fengselsstraffer. Flere vil og få strenge straffer. Men ingen offiserer har blitt straffet så langt.