BEKYMRET: Jørgen Foss, leder i Landsforeningen for overvektige, er redd for at overvektige vil føle seg isolert fra samfunnet når de nye togene kommer på plass. (Foto: TV 2 (arkivfoto))
BEKYMRET: Jørgen Foss, leder i Landsforeningen for overvektige, er redd for at overvektige vil føle seg isolert fra samfunnet når de nye togene kommer på plass. (Foto: TV 2 (arkivfoto))

NSB skviser overvektige: – Jeg er redd for at vi blir stående på perrongen

Setene på de nye NSB togene er syv centimeter smalere enn på de gamle togsettene. Landsforeningen for overvektige frykter isolasjon.

NSB har bestilt 50 nye tog. For å øke kapasiteten har bredden på togsetene blitt redusert fra 47 til 40 centimeter.

Leder i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, er redd for hva slags effekt dette får for overvektige.

– Det er slik at overvektige allerede er ganske isolert i samfunnet. Togene har vært et trygt sted for overvektige frem til nå, sier Foss til tv2nyhetene.no og legger til:

– Nå som NSB reduserer bredden, er jeg redd for at færre overvektige vil ta toget.

Les også: Tror ikke supertog løser pendlerkrisen

Stygge blikk

Foss frykter at overvektige vil få stygge blikk og kommentarer på togene når de skal sette seg ned.

– Det handler ikke om at overvektige skal ha luksusseter. Det handler om muligheten til å transportere seg fra a til b på en verdig måte. Jeg er redd for at mange overvektige vil bli stående på perrongen når det er fulle tog, sier Foss.

Les også: Spår dyster fremtid for togpendlerne

Utpreget problem

Overvektige har samme problem når de skal ta fly og annen kollektivtrafikk, og Foss har vært i kontakt med både NSB, Ruter og flyselskapene tidligere.

– Det er for sent nå. Jeg håper man i fremtiden finner løsninger slik at overvektige ikke diskrimineres, sier Foss.

Her finner du detaljert informasjon om de nye togene.

Ønsker at flest mulig skal få sitte

Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef NSB Persontog, opplyser om at NSB har tatt hensyn til at flest mulig skal få sitteplasser.

– Derfor har vi valgt smalere seter. I de nye togsettene er det 24 sitteplasser, det er flere enn dersom vi hadde valgt to pluss to, sier Lundeby til tv2nyhetene.no.

Han understreker at universell utforming har vært høyt heiset i prosjektet med de nye togene.

– Vi har ikke ønske om å diskriminere noen ut i fra hvordan de ser ut eller ut i fra handikap. For oss er det viktig at flest mulig skal ha en behagelig reise, sier Lundeby.

Les også: Flere reiser med NSB

Tjukkaser i skvis på amerikanske fly

Reduserer komforten

– Jeg har prøvesittet disse setene sammen med en annen kraftig kar. Det var trangt, sier Willy Frantzen, leder i Follo og Østfold pendlerforening til tv2nyhetene.no.

Han påpeker at flere pendler langt over en halvtime.

– Komfortmessig er nok ikke dette ideelt på lengre strekninger. Man sitter ikke veldig behagelig. Det eneste positive jeg kan si om setene, er at de kan slås litt tilbake, understreker Frantzen.

Frantzen tror dette vil bli et problem for overvektige.