Wenche Foss
Wenche Foss

Slik var Wenche Foss' siste dager på sykehuset

– Nu ser jeg fram til det er slutt snart, sa divaen selv i ukene før hun gikk bort.

Hele Norges Wenche Foss gikk bort mandag, etter at helsen gradvis var blitt dårligere.

Den respekterte skuespilleren har gjennom en årrekke snakket åpent om hjertesakene sine, som kampen for utviklingshemmede, kreftsaken, støttet homofile og tatt tak i enkeltskjebnene.

Wenche: – Nu ser jeg fram til at det er slutt snart

Helt til det siste engasjerte hun seg – og da var det dødshjelp divaen brant for.

Wenche Foss annonserte at hun ikke hadde lenge igjen da hun delte ut Wenche Foss ærespris i desember, og 93-åringen hadde forsonet seg med at hun skulle dø. De siste ukene så hun fram til å møte døden, ifølge hennes venn og livslege Stein Husebø.

– Nu ser jeg fram til at det er slutt snart, sa hun til meg siste gang jeg traff henne, sier Husebø til VG, og legger til at han er glad hun fikk ønsket oppfylt:

– For meg er dette veldig gode nyheter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Diakonhjemmet (Foto: ©Diakonhjemmet Sykehus, fotograf Peder Austrud)
Diakonhjemmet (Foto: ©Diakonhjemmet Sykehus, fotograf Peder Austrud)

Lagt inn på sykehus for tre uker siden

Wenche Foss har i tre uker vært innlagt på Diakonhjemmet sykehus i Oslo etter at helsen gradvis ble dårligere og at hun følte seg utrygg hjemme på Frogner. Wenche hadde forsonet seg med at hun ikke kunne bo hjemme lenger.

Klokken 12:00 i går sovnet hun stille inn med familien rundt seg. Toralv Maurstad fortalte i går til «God kveld Norge» at han fikk beskjed om at Wenche lå i koma på morgenen.

– Vi har jo ventet på det lenge. Men det blir ikke mindre dramatisk og sørgelig av den grunn. Vi får aldri Wenche igjen. Og nå når vi ikke har henne lenger, vil det gå opp for oss hva hun betydde, sier Toralv Maurstad til «God kveld Norge».

Snakket åpent om aktiv dødshjelp

Wenches brennende engasjement forlot henne ikke på sykeleiet. En av hennes største hjertesaker på slutten var dødshjelp og hvordan slutten på livet ble for den syke. Det fortalte Riksteatersjef Ellen Horn.

– Wenche var opptatt av den situasjonen hun var i, at nå synes hun det var verdig å få slippe. Hun var opptatt av hvordan man følger døende mennesker ut av livet. Jeg må nesten snakke om det, fordi det lovet jeg henne at jeg skulle. Hun var veldig klar på at vi måtte kjempe videre for dette. At når reisen er slutt så må det være lov å få all mulig hjelp så den siste ferden blir så human som mulig, sa Horn på gårsdagens pressekonferanse, og la til:

– Det var veldig viktig for henne å få sagt det også.

– Hun opptatt av at det skulle gå fort

Wenches egen lege bekrefter engasjementet.

– Hun spurte om hva hun kunne bidra med selv. Hun sa: «Jeg har forstått at aktiv dødshjelp er forbudt i Norge, men jeg har forstått på deg at hvis jeg drikker og spiser litt mindre går det fortere, forteller Husebø til VG.

Legen, som møtte Foss på en konferanse for brystkreftopererte for 25 år siden, sier at Wenche var opptatt av familien og verdighet den siste tiden.

– Nå var hun opptatt av at det skulle gå fort. Og hennes høyeste ønske var at hun skulle slippe å bli flyttet.

Det slapp hun. Hele Norges Wenche Foss sovnet stille inn på Diakonhjemmet mandag.