horn
horn

Aktiv dødshjelp var Wenches siste hjertesak

Divaen var samfunnsengasjert til det siste.

Det var en svært beveget Ellen Horn som møtte pressen på Nationaltheateret mandag ettermiddag. Riksteatersjefen hadde hatt kontakt med Wenche Foss helt til det siste, og kunne fortalle at 93-åringen ikke fryktet døden.

— Det er helt uvirkelig at hun er borte, men samtidig er det godt å vite at hun gjerne ville få slippe nå. Hun var veldig tydelig på det, fortalte Horn.

Engasjert

Men Wenches brennende engasjement forlot henne ikke på sykeleiet. En av hennes største hjertesaker på slutten var aktiv dødshjelp.

— Hun var opptatt av den situasjonen hun var i, at nå synes hun det var verdig å få slippe. Hun var opptatt av hvordan man følger døende mennesker ut av livet, sa Horn.

— Jeg må nesten snakke om det, fordi det lovet jeg henne at jeg skulle. Hun var veldig klar på at vi måtte kjempe videre for dette. At når reisen er slutt så må det være lov å få all mulig hjelp så den siste ferden blir så human som mulig.

— Det var veldig viktig for henne å få sagt det også, la hun til.

Modererte seg

Siden har Ellen Horn moderert sine utsagn og sagt at hun angret på ordleggingen sin, da det kom frem at Foss var motstander av aktiv dødshjelp i fjor.

Hun presiserte at hun ikke hadde belegg for å påstå at Foss hadde skiftet standpunkt, og at 93-åringen nok istedet var forkjemper av å slippe unødig livsforlengende behandling, såkalt passiv dødshjelp.

Respekt

Riksteatersjefen omtalte uansett divaens samfunnsengasjement og lidenskap med dyp respekt og beundring flere ganger i løpet av pressekonferansen.

— Men hun valgte sine saker med omhu. Hun hadde svært kraftfulle meninger og jeg kjenner ingen som kunne bli så forbanna og rasende som henne over det hun oppfattet som urettferdig, mintes Horn.

Tirsdag formiddag skal Nationaltheateret ha en markering i anledning Wenches bortgang, men allerede i dag var det lagt et svart sørgesjal over bysten av henne som står i en av teaterets trapper.

— Det er som teateret vårt har mistet en av sine vegger, bemerket teatersjef Hanne Tømta.

På grunn av Foss' dødsfall tar TV 2 ut kveldens episode av ”Løgner” kl 22.40 i og setter i stedet inn dokumentaren ”Wenche Foss –en diva” fra 2004.

Du kan også se dokumentaren her.