Denne våren tar TV 2 hjelper deg opp kampen mot kiloene. Fire overvektige mennesker har testet ut fire forskjellige slankeprodukter, før de har fått prøve den virkelige harde slankemetoden: Livsstilsendring.

Ninabeth Buraas (46) har testet Caralluma-kuren.

Se saken: – Dette anbefaler jeg ingen

Vi ba en av Norges fremste fedmeeksperter, Jøran Hjelmesæth, overlege og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, se nærmere på Caralluma-kuren.

Kan ha en virkning

Hjelmesæth har vurdert Caralluma, og avviser ikke at stoffene kan ha en viss virkning.

– Men det finnes ingen dokumentasjon på at man kan gå ned ni kilo. Det som høres for godt ut til å være sant, er som regel heller ikke det, sier Hjelmesæth.


hjelmesæth (Foto: TV 2 hjelper deg)

Se også: Jan Ketil gikk på GO123 i nesten tre uker

Se også: Karina gikk på pulverdietten Campkilo i 25 dager

Ikke helt galt, men ikke helt riktig

Hjelmesæth har funnet enkelte studier som tyder på at virkestoffene i Caralluma kan ha en viss effekt på kort sikt, men neppe ni kilo på 30 dager.

– For mange naturpreparater, inkludert dette, er det en kjerne av sannhet. Det er ikke helt galt, det er ikke helt riktig, men produsentene overdimensjonerer effekten. Dermed lures folk til å tro at effekten er større enn den er, sier Hjelmesæth.

Ingen påstander holder stikk

Vi har også bedt Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, se på Caralluma.

Madsen sier det er vanskelig å si om Caralluma er helseskadelig uten å ha analysert den først, men mener påstandene i markedsføringen ikke er holdbare.

– Når jeg har sett på disse pillene er min hovedkonklusjon at ingen av de påstandene som vi finner i annonsen holder stikk.

steinar_madsen (Foto: TV 2 hjelper deg)

Slankepiller kan inneholde dopingmiddel

– Det er av og til ikke så trygt, for vi vet at slike slankepiller ofte er tilsatt ting som det ikke står noe om på etiketten, sier Madsen generelt om slankepiller.

– De kan for eksempel inneholde efedrin, som er et dopingmiddel, og det kan være koffein i ganske store mengder, som kan være farlig for dem som har en hjertesykdom.

Les også: Brit Elisabeth Haagensli gikk på diett da hun brukte 30days

Caralluma skal se på annonseteksten

Vi ber Caralluma svare for både Hjelmesæths og Madsens påstander.

– Etter vår mening, burde Statens legemiddelverk analysert Caralluma-kuren før de uttaler seg. Vi skal be reklameavdelingen se på annonseteksten en gang til, og eventuelt gjøre noen forandringer, skriver Caralluma i en mail.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter