Norges Luftsportforbund har sjekket alle aktuelle seilfly i Norge, og ingen av dem var i aktivitet torsdag da trafikken over Gardermoen ble stanset i halvannen time av et uidentifisert objekt.

– Gjenstanden som ble observert, var for øvrig blå eller grønn, mens alle aktuelle seilfly er hvite, påpeker informasjonsmedarbeider Torkell Sætervadet i NLF.

Sterk vind

Forbundet organiserer alle luftsportsaktiviteter i Norge, inkludert seilflyging, hang- og paragliding. De to sistnevnte kan starte fra en rekke områder, og det er derfor vanskeligere å sjekke ut denne aktiviteten enn det er å sjekke ut seilfly. Den sterke vinden torsdag gjorde det ikke tilrådelig å starte med hang- og paraglider.

– Vi har funnet ut at én person allikevel forsøkte å starte med en paraglider i Oslo-området, men vedkommende kom ikke i gang, opplyser Sætervadet.

Les også: Hangglider-lignende fly stoppet trafikken til Gardermoen

Undersøker saken videre

– NLF kan ikke utelukke helt at en luftsportsutøver har vært i lufta, men med den informasjonen vi sitter på nå, er det mye som tilsier at dette ikke er en form for luftsportsaktivitet i det hele tatt. Værforholdene var imidlertid slik at andre gjenstander kan ha kommet opp i de aktuelle høydene, sier han.

Avinor er i ferd med å undersøke saken videre. Stengningen og forsinkelsene kostet flere millioner kroner. (©NTB)