TATT MED STORBELØP: Mannen hadde norsk og utelandsk valuta skjult i en koffert. (Foto: Tollvesenet)
Mandag ettermiddag gjennomførte Tollvesenet en rutinekontroll om bord på toget som skulle gå fra Oslo S til Stockholm.

I kofferten til en 25 år gammel norsk-iraker bosatt i Oslo ble det storfangst. Blant undertøy og andre klær i bagasjen oppbevarte han til sammen 2.054.250 kroner i sedler, hovedsakelig norsk valuta.

Tror ikke på mannens forklaring

– Han hevdet at dette fra en eiendomsoverdragelse, men vi fester ikke særlig lit til den forklaringen. Pengene skulle vært deklarert for utførsel, og vi har en mistanke om at pengene stammer fra straffbare forhold, sier kontorsjef Paul Ask i Tollvesenet i Oslo til TV 2.

Selv om mannen skulle ha en god forklaring på hvorfor han hadde to millioner i kofferten, så må han likevel vinke farvel til rundt 400.000 kroner.

– Han vil uansett få en bot på rundt 20 prosent av beløpet. Det er normen i dag, sier tollsjefen.

I KOFFERTEN: Mellom undertøy og klær fant Tollvesenet over to millioner. (Foto: Tollvesenet)

Andre storbeslag på kort tid

Dette er det andre, store pengebeslaget Tollvesenet har gjort på kort tid.

Den 8. februar fant man også tre millioner kroner gjemt i en trailerhenger, som ble brukt til å smugle 350 kilo cannabis.

– Det er ikke ofte vi finner betalingen eller oppgjør for tidligere forsendelser sammen med det som smugles, men det gjorde vi her, sier Ask.

MER ENN LOMMEPENGER: I bagasjen oppbevarte 25-åringen til sammen 2.054.250 kroner i sedler, hovedsakelig norsk valuta. (Foto: Tollvesenet)
TV 2 har tidligere omtalt cannabissmuglingen, men funnet av tre millioner kroner er blitt holdt skjult fram til i dag.

Les også: «Cannbisken» Tawny snuste fram 350 kilo cannabis

Trolig rekordår

Beslagene av henholdsvis to og tre millioner kroner er store i norsk målestokk – bare én gang tidligere har Tollvesenet tatt mer penger.

– De overgås bare av et beslag på 3,6 millioner kroner på Svinesund for noen år siden, sier Ask.

Det betyr at 2011 trolig blir et rekordår for beslag av valuta i tollregion Oslo og Akershus. I hele fjor, fordelt på i 87 saker, ble det beslaglagt 9,6 millioner kroner.

– Til nå i år har vi beslaglagt 8,6 millioner kroner i 28 saker, så vi har beslaglagt nesten like mye penger i år som hele fjoråret.

Les også: 26.087 narkotikasaker i fjor