Kristine Getz har hatt anoreksi i 10 år. Nå blogger hun om sykdommen for å fjerne stigmatiseringen og fordommene. (Foto: TV 2)
Kristine Getz har hatt anoreksi i 10 år. Nå blogger hun om sykdommen for å fjerne stigmatiseringen og fordommene. (Foto: TV 2)

Kan man blogge seg ut av en anoreksi?

Kristine har hatt anoreksi i 10 år. Nå blogger hun om stigmatiseringen

For 10 år siden opplevde Kristine Getz ting i livet som var vanskelig å takle. Ting ble kaotisk og for å få noe kontroll i livet, begynte Kristine å kontrollere inntaket av mat.

– Jeg følte jeg ikke kunne kontrollere det som skjedde rundt meg, så jeg begynte å kontrollere det jeg spiste. Etterhvert tok den kontrollen mer og mer overhånd, forteller en åpen Kristine.

Skam følger med sykdommen

blogger hun for å bekjempe stigmatiseringen og fjerne skammen som følger med en spiseforstyrrelse.

– Jeg er veldig obs på hva jeg legger ut, forklarer Kristine. Hun reagerer på at bloggere ofte legger ut informasjon om hvor mye, eller lite, de spiser.

– Årsaken til at man bli syk er kompleks, sier Kristine til God morgen Norge. – Jeg tror at ekstremt mange skammer seg, og det er med på å holde liv i spiseforstyrrelsen.

LES OGSÅ: Mamma med spiseforstyrrelse:

Å være en anorektiker

– Det startet ikke som en slankekur, det kom etterpå. Og når jeg var syk, følte jeg meg enorm, forteller Kristine. – Jeg hadde problemer med å akseptere at jeg hadde anoreksi, for jeg følte meg jo så stor.

Kristine liker ikke å bli kalt en anorektiker.

– I min kamp for å bli frisk, er det viktig at jeg blir meg selv. Jeg er en person og ikke bare den diagnosen, så jeg synes det er stigmatiserende å kalle noen en anorektiker, sier Kristine.

LES OGSÅ: Slanket seg 102 kilo

slanking (Foto: COLOURBOX)

Følte seg mislykket

– Jeg hatet meg selv og følte meg som det mest mislykkede menneske på denne jord i 10 år, sier kristine.

Å la være å spise, ble en straff for Kristine. Hun følte hun fortjente å straffes, når hun var så mislykket.

– Jeg hatet meg selv veldig intenst. jeg fortjente ikke mat, ikke nærhet tyil andre og ikke noe som var godt, forklarer hun.

Det hjelper å blogge

I dag føler kristine at hun er på rett vei, både i vekt og psykisk.

Gjennom bloggen har hun lagt mye skam bak seg. Hun har fått «followers» som er i samme situasjon som henne og hun føler seg ikke lenger alene.

– Bloggen har gjort meg sterkere, sier Kristine.

– Før følte jeg meg som en taper fordi jeg nærmet meg 30 og fortsatt hadde anoreksi. Men så fant jeg ut at det var mange var i samme situasjon.

Psykolog er skeptisk til anoreksiblogg

– Det er både ulemper og fordeler med blogging i forbindelse med en spiseforstyrrelse, sier Karianne Vrabel som er psykolog ved det psykriatiske sykehuset Modum bad

– En person med en spiseforstyrrelse er ekstremt ytrestyrt. Man føler ikke at man har noen verdi selv, derfor må man hente det utenfra, sier Vrabel.

– Emosjonelt støttende kommentarer på en blogg kan derfor virke positivt, men på samme måte kan negative kommentarer få store konsekvenser, forklarer hun.

Hun forklare at på Modum Bad har de retningslinjer som går på at pasienter ikke får blogge mens de er innlagt.

– Bloggeren selv blogger fordi hun ønsker frihet fra spiseforstyrrelsen. Dette er litt paradoksalt, for gjennom bloggen blir du jo nettopp oppslukt av deg selv og ditt eget liv. Da får man ikke fri fra det.