VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop.  (Foto: HO/AFP)
VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop. (Foto: HO/AFP)

32 nordmenn døde av svineinfluensaen

32 personer døde fra sommeren 2009 til våren 2010 av svineinfluensa eller med influensa som medvirkende årsak.

Tallene fremkommer i Folkehelseinstituttets avsluttende rapport og er basert på innmeldte dødsfall og Dødsårsaksregisteret.

Blant de døde var det 16 kvinner og 16 menn. Alderen på de døde er betydelig lavere enn i vanlige influensasesonger.

Svineinfluensa vaksinering (Foto: Scanpix)
Svineinfluensa vaksinering (Foto: Scanpix)

– Farligere for unge mennesker

Seks personer var under 20 år, og bare én over 70 år. En av de døde var gravid.

– Vanligvis er det de eldre som bukker under for influensa. Heldigvis var de eldre immune fra gjennomgått influensa i tidligere år, slik at vi fikk få sykdomstilfeller og nesten ingen dødsfall blant disse, forteller Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

– Svineinfluensaviruset var farligere for unge mennesker enn vanlig sesonginfluensavirus, sier han.

UTVIKLET NARKOLEPSI: Norsk Pasientskadeerstatning har konkludert med at det er sannsynlig at tre barn fikk narkolepsi som følge av pandemrixvaksinen. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
UTVIKLET NARKOLEPSI: Norsk Pasientskadeerstatning har konkludert med at det er sannsynlig at tre barn fikk narkolepsi som følge av pandemrixvaksinen. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

En var vaksinert

Kun én av de døde var vaksinert mot ”svineinfluensa” selv om nesten alle tilhørte risikogruppene som sto først i vaksinekøen.

– Vi var blant de første landene som fikk influensavaksine, helt nyprodusert rett fra fabrikken.

– Hadde vaksinen kommet bare et par-tre uker tidligere, kunne vi rukket å vaksinere flere før influensaen slo til for alvor her i landet, sier Aavitsland.

Antall døde kunne blitt større

Totaldødeligheten i Norge av influensa var omtrent som gjennomsnittet i Europa, og lavere enn ved de fleste vanlige influensasesonger.

– Influensapandemien var en alvorlig hendelse. Vi kjenner ikke til noen andre epidemier i nyere tid som i løpet av bare noen uker har tatt livet av så mange unge mennesker her i landet.

– God håndtering av influensapasienter i helsetjenesten og den store vaksinasjonskampanjen bidro sannsynligvis til at antallet døde ikke ble enda større, sier Aavitsland.