VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop.  (Foto: HO/AFP)
VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop. (Foto: HO/AFP)

32 nordmenn døde av svineinfluensaen

32 personer døde fra sommeren 2009 til våren 2010 av svineinfluensa eller med influensa som medvirkende årsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallene fremkommer i Folkehelseinstituttets avsluttende rapport og er basert på innmeldte dødsfall og Dødsårsaksregisteret.

Blant de døde var det 16 kvinner og 16 menn. Alderen på de døde er betydelig lavere enn i vanlige influensasesonger.

Svineinfluensa vaksinering (Foto: Scanpix)

– Farligere for unge mennesker

Seks personer var under 20 år, og bare én over 70 år. En av de døde var gravid.

– Vanligvis er det de eldre som bukker under for influensa. Heldigvis var de eldre immune fra gjennomgått influensa i tidligere år, slik at vi fikk få sykdomstilfeller og nesten ingen dødsfall blant disse, forteller Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

– Svineinfluensaviruset var farligere for unge mennesker enn vanlig sesonginfluensavirus, sier han.

UTVIKLET NARKOLEPSI: Norsk Pasientskadeerstatning har konkludert med at det er sannsynlig at tre barn fikk narkolepsi som følge av pandemrixvaksinen. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

En var vaksinert

Kun én av de døde var vaksinert mot ”svineinfluensa” selv om nesten alle tilhørte risikogruppene som sto først i vaksinekøen.

– Vi var blant de første landene som fikk influensavaksine, helt nyprodusert rett fra fabrikken.

– Hadde vaksinen kommet bare et par-tre uker tidligere, kunne vi rukket å vaksinere flere før influensaen slo til for alvor her i landet, sier Aavitsland.

Antall døde kunne blitt større

Totaldødeligheten i Norge av influensa var omtrent som gjennomsnittet i Europa, og lavere enn ved de fleste vanlige influensasesonger.

– Influensapandemien var en alvorlig hendelse. Vi kjenner ikke til noen andre epidemier i nyere tid som i løpet av bare noen uker har tatt livet av så mange unge mennesker her i landet.

– God håndtering av influensapasienter i helsetjenesten og den store vaksinasjonskampanjen bidro sannsynligvis til at antallet døde ikke ble enda større, sier Aavitsland.