30days (Foto: TV 2 hjelper deg)
30days (Foto: TV 2 hjelper deg)

– Slankepillene 30days er dårlig dokumentert, mener fedmeekspert.

30days: – Det er bare sprøyt.

Denne våren tar TV 2 hjelper deg opp kampen mot kiloene. Fire overvektige har testet ut fire forskjellige slankeprodukter, før de får prøve den virkelige harde slankemetoden: Livsstilsendring.

Vi ba en av Norges fremste fedmeeksperter, Jøran Hjelmesæth, overlege og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold, se nærmere på innholdet i slankepillene 30days. Hjelmesæth har studert dokumentasjonen 30days presenterer på sine nettsider.

– Ingen mirakelkur

Lureri er ett av ordene han bruker når han beskriver slankepillene.

– Dette er ingen mirakelkur, som det kanskje fremstår som. Tvert imot så er disse slankepillene utrolig dårlig dokumentert, både på virkning og bivirkning, sier Hjelmesæth.

Se også: Jan Ketil gikk på GO123 i nesten tre uker

Se også: Karina gikk på pulverdietten Campkilo i 25 dager

Omsetter for 50 millioner

30days produseres av Tønsberg-firmaet Med-Eq AS. De skal ha solgt 600 000 piller bare i Norge. Årlig omsetter de for mellom 40 og 50 millioner.

– Bare sprøyt

Nils Chr. Mortensen, Marketing Director & Founder i Med-Eq AS mener at Hjelmesæth tar feil.

– At virkningen av 30days ikke er dokumentert er bare sprøyt. Vi har gjennomført en dobbeltblind placebokontrollert studie som nylig ble presentert på en fedmekongress i Hong Kong. Majoriteten av deltagerne gikk ned en størrelse, mens 28 prosent gikk ned to størrelser, sier Mortensen.

Studien Mortensen henviser til ble utført på 60 kvinner. 28 fikk fikk 30days og 30 placebo, to aktive hoppet av underveis.

Det farlige magefettet

Slankepillene inneholder hovedsakelig urteekstrakter og beta-glukaner. Ifølge reklamen bidrar pillene blant annet til at man slanker bort det farlige magefettet.

– Det foreligger ingen vitenskapelig publikasjoner som dokumenterer at disse beta- glukanene virker i forhold til vektreduksjon, sier Hjelmesæth.

jøran-hjelmesæth (Foto: TV 2 hjelper deg)
jøran-hjelmesæth (Foto: TV 2 hjelper deg)

Bidrar til vektreduksjon

Mortensen mener at fedmeekspert Hjelmesæth her uttaler seg om noe han har lite kunnskap om.

– Det finnes en rekke studier som viser at beta-glukan har en blodsukkersenkende effekt, at det styrker immunforsvaret og at det virker betennelsesdempende på fettvevet. Urteekstraktene i 30days har også en rekke synergieffekter. Til sammen bidrar dette til vektreduksjon, sier Mortensen.

Må ha endret livsstil samtidig

De som eventuelt har gått ned i vekt med 30days har sannsynligvis endret livsstil samtidig, mener Hjelmesæth.

– Antageligvis er det da livsstilsendringene, og ikke nødvendigvis pillene som har gjort at de har gått ned i vekt, sier Hjelmesæth.

Les også: – I russetiden veide jeg 55 kilo, nå veier jeg 81 kilo

Ingen livsstilsendring, bare piller

I studien som 30days bruker i sin markedsføring gikk damene kun på tabletter, de hadde ingen livsstilsendring, forteller Mortensen. Han understreker imidlertid at 30days fungerer best om man samtidig legger om livsstilen.

– 30days er et godt hjelpemiddel når man ønsker å gå ned i vekt. Skal man holde det farlige magefettet borte krever det en kombinasjon av 30days, fysisk aktivitet og et beskjedent inntak av sukker og stivelse, sier Mortensen.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter