Facebook (Foto: Faksimile Facebook.com)
Facebook (Foto: Faksimile Facebook.com)

Slik avslører du dine Facebook-spioner

Ny Facebook-funksjon avslører hva applikasjonene vet om deg.

2,3 millioner nordmenn har profil på Facebook. Nesten alle har lagt til en eller flere applikasjoner.

Det finnes tusenvis av applikasjoner på Facebook. Den mest brukte er spillet Farmeville, som i oktober 2010, hadde nesten 60 millioner brukere.

Felles for alle applikasjonene er at de ikke kontrolleres av Facebook, og at de kan få tilgang til store mengder personlig informasjon om deg, og dine venner.

En ny funksjon gjør at det nå endelig er mulig å finne ut om applikasjonene spionerer på deg.

Les også: Facebook selger telefonnummeret og adressen din

Ny funksjon avslører spionene

Facebook gjør det nå mulig for sine medlemmer å finne ut hva applikasjonene henter ut av informasjon, og hvor ofte appene henter ut informasjon.

I forbindelse med slettmeg.nos ettårsfeiring viste den europeiske sjefen for offentlig politikk i Facebook, Richard Allan, fram den nye funksjonen.

– Vi gjør dette for at brukene skal kunne vite hvilke personinformasjon som hentes ut, sa Allan.

Les også: Tonje fikk kakerlakkhjelp på Facebook

Kan hente informasjon om dine venner

TV 2 hjelper deg prøvde i dag ut funksjonen.

Vi fant blant annet ut at TV2s egen applikasjon den 14. mars hentet ut informasjon om vår reporters navn, profilbilde, kjønn, nettverk, og venneliste.

TV 2s applikasjonen har også sikret seg retten til å hente ut informasjon om hjemsted, trosretning, politisk ståsted, arbeidserfaring og Facebook-statuser.

I tillegg kan appen hente ut informasjon om venners fødselsdager, trosretning og politisk ståsted, samt venners bilder og videoer.

– Det er klart at mange av disse opplysningene ikke er nødvendige for å drive en applikasjon, sier Lars-Henrik Paarup Michelsen prosjektleder for Datatilsynets hjelpetjeneste slettmeg.no.

Les også: Denne Facebook-profilen er ulovlig

Ukjent tredjepart

– Jeg tror det er mange som ikke er klar over at spill, quizer og andre apper drives av en tredjepart, som ikke er kontrollert avFacebook, sierPaarup Michelsen til TV 2 hjelper deg.

Ved å gi appene tillatelse til å få informasjon om deg gir du samtidig noen du ofte ikke vet hvem er tilgang til informasjon om både deg og dine venner.

– Applikasjonene er nok en grunn til å være varsom med hvilke opplysninger man legger ut på profilen. Vi kan heller ikke utelukke at innhenting av opplysninger om venners politiske- og religiøse overbevisning er i strid med norsk lovgivning, sier Paarup Michelsen.

For å se hva dine Facebook-applikasjoner henter inn av informasjon om deg kan du bruke den nye knappen «applikasjoner og nettsteder». Du finner den under personverninnstillinger.

Hvis det er apper du mener går for langt i å snoke rundt i dine personopplysninger, kan du rapportere dem til Facebook.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter