IKKE PÅ NETT: Ulf Leirstein (Frp) mener det er uholdbart at systemet for å sjekke selvangivelsen på nett knelte tirsdag. (Foto: Scanpix/skjermdump)
IKKE PÅ NETT: Ulf Leirstein (Frp) mener det er uholdbart at systemet for å sjekke selvangivelsen på nett knelte tirsdag. (Foto: Scanpix/skjermdump)

Full stopp for elektronisk selvangivelse: – Kjempeflaut

– Det burde ikke komme som noen bombe at folk er opptatt av selvangivelsen, sier Finanskomiteens leder.

Selvangivelsen skulle egentlig vært tilgjengelig på nettportalen Altinn fra klokken 8 tirsdag morgen. Men massive tekniske problemer har gjort det svært vanskelig å sjekke om man får penger igjen på skatten.

– Dette er kjempeflaut. Her har man brukt masse ressurser på løsningen og oppfordret folk til å bruke nett. Og så virker det ikke, sier fungerende leder for Stortingets finanskomite, Ulf Leirstein (Frp).

– Dette er ikke holdbart og det finnes ingen unnskyldninger. Jeg er rett og slett skuffet, sier han.

Les også: Trøbbel for selvangivelsen på nett

Utilgjengelig

Problemene startet rett etter at selvangivelsen skulle vært tilgjengelig på nett. Da tv2nyhetene.no snakket med Altinns informasjonsandvarlige Jørgen Ferkingstad før klokken 9, sa han at problemene skyldtes stor pågang og at man regnet med å få utbedret problemene innen kort tid.

Senere kom beskjeden om at folk ikke måtte logge seg på før klokken 12. Like etter kom følgende beskjed når man skulle gå inn på Altinns side:

«Altinn er utilgjengelig. Vi beklager de ulempene nedetiden medfører.»

Burde vært forberedt

Ulf Leirstein mener man ikke burde bli overrasket over at mange vil sjekke selvangivelsen når den kommer.

– Det var problemer med dette i fjor også.De burde sørge for å ha kapasitet og beredskap i orden, mener Leirstein, som selv satt på sitt kontor og prøvde å sjekke selvangivelsen tirsdag formiddag.

– Det hjelper ikke å være leder i Finanskomiteen. Dette fungerer like elendig for alle, humrer han.

Fortsatt god tid

Fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen mener problemet ikke er så dramatisk.

– Det hadde vært verre om det var siste dag før innlevering av selvangivelsen, men folk har fortsatt god tid på seg. Jeg regner med at de får ordnet opp i dette i løpet av dagen, sier Nilsen til tv2nyhetene.no.

Dette bør du vite om selvangivelsen

Nedetid

Også i fjor sommer var det problemer med Altinn,Rett før den utsatte leveringsfristen for selvangivelsen gikk ut 15. juni, var portalen stengt.

Samtidig oppfordres folk til å ta i bruk elektroniske tjenester. Ifølge VG går det med 17,5 millioner ark til skattebetaleres selvangivelser og skatteoppgjør i løpet av et år. Det er derfor en miljømessig gevinst å høste om man i stedet bruker en datamaskin.

– Dette handler i stor grad om at folk i dag - og særlig den yngre generasjonen - ønsker å få oversendt mer elektronisk og over nett, sa senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Eva Karin Dahle Rabben, til avisen.

– Skjønner at folk er irritert

Klokken 12.50 sier informasjonsansvarlig for Altinn, Jørgen Ferkingstad, at de håper å åpne siden «veldig snart».

– Hva er det som har skjedd?

– Det er for tidlig å si. Det har vært noen hundre tusen inne, men systemet skulle takle det.

– Er dette litt pinlig for dere?

– Ja, det er veldig leit og vi beklager det. Vi ønsker flest mulig brukere elektronisk i stedet for på papir. Vi skjønner at folk er irriterte, sier Ferkingstad.