ET EVENTYR: Bulgarias statsminister Boyko Borissov kaller de vestlige styrkenes operasjon i Libya for et eventyr. (Foto: STRINGER/BELGIUM/Reuters)
ET EVENTYR: Bulgarias statsminister Boyko Borissov kaller de vestlige styrkenes operasjon i Libya for et eventyr. (Foto: STRINGER/BELGIUM/Reuters)

Bulgaria tror NATO-allierte er ute etter Libyas olje

Statsministeren i NATO-landet Bulgaria kaller de vestlige styrkenes operasjon i Libya et militært eventyr drevet av et ønske om å kontrollere oljekilder.

– Vi deltar ikke i dette av den enkle grunn at det ikke er blitt formulert verken mål eller midler for å nå dem. Jeg vil ikke sende pilotene våre ut på et slikt eventyr, sa den bulgarske statsministeren Boyko Borissov i et intervju med fjernsynsstasjonen TV7 mandag.

– Vil utnytte oljekilder

Han peker på at det finnes flere andre afrikanske land hvor mange mennesker blir drept på grunn av krig og uroligheter, uten at vestlige militærstyrker går til aksjon.

– Interessene bak operasjonen i Libya dreier seg i stor grad om hvem som skal utnytte landets oljekilder, hevder Borisov.

Vil bort med USA-kommando

Statsministeren legger til at han håper NATO snart overtar kommandoen over styrkene, slik at man «i det minste vet hvem som har ledelsen».

Så langt er det USA som har hatt kommandoen over de internasjonale styrkene. President Barack Obama har flere ganger gjentatt at USA vil gi fra seg ansvaret i løpet av få dager, men foreløpig er det uklart hvem som skal overta kommandoen. (©NTB)