skred1024 (Foto: Eirik Thue)
skred1024 (Foto: Eirik Thue)

Hus tatt av skred i Balestrand

Frykter at de to savnede er tatt av raset

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et hus er blitt tatt av et stort skred på Balestrand i Sognefjorden.

Politiet melder natt til tirsdag at de frykter at de to savnede er tatt av raset, dette bekrefter operasjonsleder Lilleeng i Sogn og Fjordane politidistrikt. Søkene skal fortsette så snart det blir lyst i morgen tidlig. Da vil også en geolog ankomme stedet hvor raset har gått.

Redningsselskapet og Kystvakten er på vei med fartøyer og vil være der i løpet av få timer. De vil starte søk i sjøen så snart som mulig.

Politiet i Sogn og Fjordane melder at de etter nøye vurderinger prioriterer sikkerheten til letemannskapet og vil avgrense innsatsen i natt.

Klokken ti over ett er det ingen nye meldinger fra politiet i Sogn og Fjordane, som i skrivende stund sitter i møte.

Har funnet gjenstander fra huset

Det har vært benyttet hund på stedet uten at dette har gitt resultater. Det er derimot funnet flere gjenstander som de med sikkerhet knytter til huset.

Ektepar savnet

Politiet ble varslet klokken 20.20 om raset ved Flesje i Balestrand, cirka fire kilometer vest for Balestrand sentrum.

– To personer med tilknytning til det ødelagte huset er savnet, melder Sogn og Fjordane politidistrikt.

– Skredet har tatt et hus. Vi er på vei med SeaKing nå, men det er dårlige flyforhold, sier redningsleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen Sør til TV 2 Nyhetskanalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

balestrand

Skredet er mellom 50 og 100 meter bredt.

– Raset har stort omfang. Skredmassene er ført ned til og dels over riksvei 55 og tilfjorden som ligger cirka 700 meter nedenfor Flesje, sier politiet i Sogn og Fjordane.

Flere småras

Samtidig advarer politiet mot stor rasfare i området.

Gabriel Slørdal bor i nærheten av skredet.

Gård jevnet med jorden

– Jeg står og ser på det nå. En gård er jevnet med jorden. Det er veldig mørkt, så jeg ser ikke så godt hva som skjer, men både SeaKing-helikopteret og luftambulansen er på stedet, sier han til TV 2.

– Politiet er på stedet. Alle nødetater er varslet og på eller på vei til stedet. Redningshund er rekvirert og Sea King på vei fra basen i Florø. Mesta er varslet. Det arbeides nå med å skaffe til veie nødvendig annen ekspertise, som geolog, samt å skaffe mer detaljert oversikt over rasstedet, sier politiet.

Bare grunnmuren står igjen

Ordfører Einar Målsnes håper ekteparet som er savnet ikke befant seg i huset da skredet kom.

– Vi er ikke sikre på om de var i huset, men vi håper ikke det. Politiet jobber med saken, sier Målsnes til TV 2 Nyhetskanalen.

Han forteller om mye nedbør og snøsmelting i fjellet.

– Det er mildt vær og mye regn, så store vannmasser er på vei ned fjellet.

– Hvordan ser det ut på stedet nå?

– Bare grunnmuren står igjen.

Leteaksjon

Geologisk undersøkelse av rasstedet kan trolig ikke gjennomføres før det blir lyst. Det er foreløpig ikke foretatt evakuering av andre beboere i området. Området er svært grisgrendt befolket.

– Dilemmaet vårt er om vi skal sende letemannskaper inn i området, når rasfaren er så stor. I påvente av rapporter fra geologer, har vi foreløpig ikke gjort det, sier pressekontakt Nils Erik Eggen i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Både Røde Kors, Hovedredningssentralen, Balestrand brannvern og politiet deltar i søket. SeaKing-helikopteret har forlatt stedet etter å ha søkt med lys i sjøen og elven.

Det er ingen indikasjoner på at det var flere enn ekteparet til stede i huset.

Saken blir ikke oppdatert før tirsdag morgen.