POSERTE MED DØD MANN: Soldatene Jeremy Morlock (t.h) og Andrew Holmes er tiltalt for å ha drept sivile i Afghanistan. (Foto: HO/Afp)
POSERTE MED DØD MANN: Soldatene Jeremy Morlock (t.h) og Andrew Holmes er tiltalt for å ha drept sivile i Afghanistan. (Foto: HO/Afp)

Amerikanske soldater poserte med død afghansk mann

To amerikanske soldater som er tiltalt for å ha drept sivile, er avbildet mens de poserte med en død afghaner.

Det er den tyske avisen Der Spiegel som i dag har offentliggjort de urovekkende bildene hvor soldatene poserer med flere lik.

De to soldatene skal ha vært del av en gruppe med tolv menn som alle skal ha deltatt i de avskyelige aktivitetene. De er nå anklaget for å ha drept sivile afghanere.

Setter forholdet på prøve

Etter at bildene ble offentliggjort kom det amerikanske militæret med en unnskyldning. Likevel frykter både Nato og det amerikanske militæret voldelig reaksjoner i Afghanistan.

Utenriksminister, Hillary Clinton, skal ha kontaktet sitt afghanske motstykke for å diskutere saken. Ifølge spiegel.de kan denne saken sette det allerede anspente forholdet mellom USA og Afghanistan ytterligere på prøve.

Så langt har det ikke vært noen reaksjoner i Afghanistan, men representanter fra afghanske myndigheter uttaler til avisen at det kan skyldes at mandag er fridag i Afghanistan.

Stilles for krigsrett

De tolv mennene som er tiltalt for å ha drept sivile skal nå stilles for krigsretten i USA. Oberst Thomas Collins, i det amerikanske militæret, omtaler bildene som frastøtende og sier de står i sterk kontrast til amerikanske verdier og standarder.

De anklagede skal ha drept sivile uten grunn for så å forsøke å få det til å se ut som selvforsvar. Soldatene vil også bli anklaget for å vanære lik, stoffmisbruk og ulovlig besittelse av likbilder.