-BOMBER FOR OLJE: Ugandas president Yoweri Museveni kritiserer Vesten for å være ute etter Libyas oljeressurser. (Foto: SIMON MAINA/Afp)
-BOMBER FOR OLJE: Ugandas president Yoweri Museveni kritiserer Vesten for å være ute etter Libyas oljeressurser. (Foto: SIMON MAINA/Afp)

Museveni: – Vesten bomber Libya for olje

Ugandas president Yoweri Museveni fordømmer de utenlandske luftangrepene mot libyske regjeringsstyrker og sier at vestlige land kun er ute etter Libyas olje.

OLJE OG GASS: Italia er blant landene som har olje- og gassinstallasjoner i Libya. Det italienske selskapet Eni holder bl.a. til i Mellitah. (Foto: Anonymous/Ap)
Museveni mener at den militære intervensjonen i Libya er enda et eksempel på Vestens «dobbeltmoral».

– Lukker øyene

– I Libya var de ivrige etter å innføre en flyforbudssone. I Bahrain og andre områder der det er provestlige regimer, lukker de øynene for akkurat de samme forholdene, og til og med for enda verre forhold, skriver Museveni i en 18 sider lang uttalelse som omhandler situasjonen i Libya.

Er det ingen menneskelige vesener i Somalia slik det er i Benghazi?

Museveni er med i en meglingskomité i Den afrikanske union sammen med ledere fra Sør-Afrika, Mauritania, Kongo og Mali. Målet er å forsøke å fremforhandle en diplomatisk løsning i Libya.

Har forsøkt å få flyforbudssone i Somalia

I uttalelsen peker han også på at afrikanske land i lang tid har bedt FN om å innføre en flyforbudssone over Somalia, uten at noe har skjedd.

– Er det ingen menneskelige vesener i Somalia slik det er i Benghazi? Eller er det fordi Somalia ikke har olje som ikke er fullstendig kontrollert av vestlige oljeselskaper? skriver Museveni.

Les også: Liga-lederen støttet flyforbud – kritiserer militæraksjonen

– Ligner et korstog

-KORSTOG: Russlands statsminister Vladimir Putin kom mandag med sterk ktritikk av FN-resulosjonen om Libya. (Foto: Misha Japaridze/Ap)
Mandag kom også Russlands statsminister Vladimir Putin med krass kritikk av verdens innblanding i Libya. Putin sammenligner FN-resolusjonen som åpnet for bruk av militærmakt mot Libya med en middelaldersk oppfordring til korstog.

– Resolusjonen er mangelfull og feilaktig. Den tillater alt. Den ligner middelalderens oppfordringer til korstog, sa Putin da han besøkte en våpenfabrikk i nærheten av byen Votkinsk mandag.

Unnlot å stemme

Det er første gang Putin uttaler seg om situasjonen i Libya siden en rekke vestlige land innledet en militæroperasjon og startet luftangrep mot Libya lørdag.

Russland, som er fast medlem og har vetorett i Sikkerhetsrådet, unnlot å stemme da resolusjonen som åpnet for en militæraksjon mot Libya ble vedtatt torsdag. Det samme gjorde Kina, Tyskland, Brasil og India.

Statsminister Vladimir Putin kritiserte FN-resolusjonen som åpnet for militæraksjon mot Libya, da han mandag besøkte en våpenfabrikk i Russland.

(©NTB/TV2)