høglund faremo (Foto: TV 2)
høglund faremo (Foto: TV 2)

– Dette er krig og ingen ferietur

Men forsvarsminister Grete Faremo nekter for at Norge er i krig.

Mandag tok seks norske F-16 fly av fra Bodø hovedflystasjon. Bak ordren om at Norge skal delta i koallisjonsstyrken mot Libyas president Muammar Gaddafi står forsvarsminister Grete Faremo.

Les også: Seks norske F-16 er på vei til Libya-oppdrag

Nekter for krig

– Er Norge nå med i en krig mot Gadaffi og hans styrker?

– Nei, vi er med i en internasjonal operasjon, for å sikre den sivile befolkningen i Libya, sier Faremo til TV 2 Nyhetene.

En spade for en spade

Fremskrittspartiets mann i Stortingets utenriks- og forsvarskomité mener forsvarsministeren forsøker å pynte på Norges avgjørelse.

– Dette kaller jeg en krig. De norske jagerpilotene er en del av en krig mot Gadaffis og hans styrker. Det er ingen ferietur de skal på, sier Morten Høglund til TV 2.

Høglund mener at Norge har gjort et valg med god grunn, og presiserer at Frp støtter regjeringens avgjørelse om å sende norske kampfly til Libya.

– Det handler om å kalle en spade for en spade. Det er ingen grunn til å pynte på det. Vi må stå for avgjørelsen og være tydelige på hva vi faktisk er med på - ikke minst overfor de som deltar, de pårørende og det norske folk.

Pynter ikke

Faremo avviser at hun forsøker å pynte på avgjørelsen om å sende kampfly til Libya.

– Jeg har ingen problemer med å forstå at det vi ser kalles krig i daglig tale og at handlingene ligner krigshandlinger. Men jeg synes det er viktig å ha klarhet i de formelle rammene rundt dette. Dette er jo en internasjonal væpnet konflikt og det ligger folkerettslige rammer rundt det, som også er til gagn for våre soldater, sier Faremo.

Forsvarsministeren opplyser at de norske jagerpilotene kan bli sendt ut i kamp allerede denne uken.