libya (Foto: Petty Officer 1st Class Nathanael Miller/Ap)
libya (Foto: Petty Officer 1st Class Nathanael Miller/Ap)

Libya: – De drepte er for det meste barn

Libyske militære hevder 48 personer er drept i angrepene mot landet, de fleste av dem barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en talsperson for det libyske forsvaret er 48 personer drept og 150 skadet i koalisjonens rakettangrep mot 20 ulike mål i Libya lørdag. De fleste omkomne skal ha vært barn, melder libysk statlig tv, ifølge AP.

– Barnesykehus truffet

Det hersker noe tvil om de opplyste dødstallene, da de ikke lot seg bekrefte av uavhengige kilder.

Forsvaret hevder også at en barneklinikk i byen Surt skal ha vært blant målene som ble truffet av missilene. Også et sykehus utenfor Tripoli skal være truffet, melder Sky News.

– Men det gjenstår å se om dette er en del av propagandakrigen som pågår, sier Sky News-reporter Lisa Holland til egen kanal.

Utenlandske journalister har bedt om å få tilgang til sykehusene som angivelig har blitt truffet.

Gaddafi svarte med raketter

Lørdag kveld ble 112 Tomahawk-raketter skutt fra amerikanske og britiske marinefartøy utenfor kysten. Tidligere på dagen startet franske jagerfly angrepet mot Libya med å skyte missiler mot militære kjøretøy.

– Rakettangrepet var rettet mot luftforsvarssystemer langs den libyske kysten fra marinefartøy i Middelhavet, opplyste amerikanske forsvarsmyndigheter.

Libyas leder Muammar al-Gaddafi svarte på koalisjonens angrep med å skyte antiluftvernraketter mot himmelen over hovedstaden Tripoli natt til søndag. Det er uvisst om jagerfly ble truffet av kuleregnet.

Oppskytingen av missilene ble etterfulgt av eksplosjoner.

Raste mot angrepene

Libyas forhatte leder Muammar al-Gaddafi gikk sent lørdag kveld ut på fjernsyn og fordømte militæroperasjonen, som har som mål å stanse Gaddafis drap på sivilbefolkningen.

– Middelhavet og nord-Afrika ble en krigssone grunnet dette aggressive og uansvarlige angrepet. Disse lands interesser står i fare på grunn av denne ville handlingen som har absolutt ingen berettigelse, raste han i en telefonsamtale med den statlige tv-kanalen.

Lørdag kveld samlet Gaddafi-tilhengere seg utenfor hovedkvarteret hans som menneskelige skjold for å forhindre at bygningen ble bombet.