bar (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))
bar (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))

Medie- og restaurantbransjen blant alkoverstingene

Ansatte i mediebransjen og hotell- og restaurantnæringen er en utsatt gruppe for alkoholisme. Ta vår test og se om du er i faresonen.

Cecilie Schou Andreassen er psykologspesialist og forsker ved Kompetansesenter Rus Bergen ved Stiftelsen Bergensklinikkene. Hun har gjennomført studier og konkluderer med at mange norske bedrifter i dag har et gjennomgående problem med ledere som både mangler kunnskap og som velger å overse rusproblemer blant kolleger.

Klikk her for å teste om du er i faresonen

Verstingbransjer

Hun sier enkelte bransjer utpeker som mer belastet enn andre.

STØRRE ALKOHOLFORBRUK: Det drikkes oftere alkohol i jobbsammenheng nå enn før, sier psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen. (Foto: TV 2)
STØRRE ALKOHOLFORBRUK: Det drikkes oftere alkohol i jobbsammenheng nå enn før, sier psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen. (Foto: TV 2)

– Nå er det ikke så mye forskning på dette området her, men det begynner å bli mer og mer. Vi vet at hotell- og restaurantbransjen er en utsatt gruppe. Det har og vært indikasjoner i forhold til mediebransjen, sier Cecilie Schou Andreassen til TV 2.

– Det er innenfor bransjer der det er vanlig med kundepleie og slik ting, hvor en gjerne tar sjampanjelunsj og vinlunsj. Det er jo forholdsvis nye fenomener som blir mer og mer vanlig, sier hun.

Kom inn så tidlig som mulig

Hvert år koster fylla samfunnet milliarder. Tapte arbeidsinntekter og nedsatt arbeidsevne er noen av årsakene. Psykolog Schou Andreassen bruker et trafikklys for å illustrere faresonene for alkoholmisbruk.

– Det som er utfordringen, og som man også kan hente store gevinster, er å komme inn så tidlig som mulig med så lite innsats så mulig. Det vil si at man kommer inn på gult lys, hvor man da kan skape bevisstgjøring i forhold til om man vil kjøre på rødt eller trekke seg tilbake og kjøre grønt eller stå på det blinkende lyset, sier forskeren.

– Det er noe med å komme inn så tidlig som mulig før det har blitt et problem, sier hun.

Vegrer seg for å gripe inn

40 prosent av alkoholen konsumeres i jobbrelaterte situasjoner, men mange bedrifter vegrer seg for å gripe inn i forhold til rusproblematikk og mangler ofte klare strategier.

– I arbeidslivet snakker vi gjerne om den vanskelige samtalen. Jeg liker personlig ikke å bruke det ordet på grunn av det er stigmatiserende og gjør det enda vanskeligere å gripe inn. Problemet med denne samtalen er at den kommer inn for sent. Da handler det om at man mister jobber, sier Cecilie Schou Andreassen.

Les også: Jobbfylla skyves under teppet