SENDER SEKS FLY: Statsminister Jens Stoltenberg er i Paris for å delta på toppmøtet om situasjonen i Libya.  (Foto: Aslak Eriksrud / TV 2 / SCANPIX)
SENDER SEKS FLY: Statsminister Jens Stoltenberg er i Paris for å delta på toppmøtet om situasjonen i Libya. (Foto: Aslak Eriksrud / TV 2 / SCANPIX)

Stoltenberg i Paris: – Norge stiller med seks F-16-fly til Libya-operasjonen

Jens Stoltenberg er i Paris for å delta på et møte med andre toppledere om situasjonen i Libya.

Norge sender seks F-16-fly til Libya-operasjonen. Det sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 i Paris.

Stoltenberg dro lørdag morgen til Paris for å delta på toppmøtet om situasjonen i Libya. Det er Frankrikes president Nicolas Sarkozy som har invitert til toppmøtet, hvor man skal drøfte oppfølgingen av vedtaket til FNs sikkerhetsråd om bruk av makt overfor Libyas leder Muammar al-Gaddafi.

– Norge skal ta sitt ansvar. Vi ønsker å bidra til at resolusjonen kan gjennomføres, og er klare til å sende seks F-16-fly med de nødvendige støttefunksjoner, sier Stoltenberg.

– Det gjør vi for å bidra til å sikre sivilbefolkningen i Libya mot de brutale overgrepene regimet under Gaddafi er i ferd med å gjennomføre.

504833

Stoltenberg kunngjorde at Norge stiller med F-16-flyene under en pressebrief for norsk presse utenfor presidentpalasset i Paris.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skriver på Twitter at Norge i tillegg til jagerflyene vil stille et Orion-fly til disposisjon.

– Blir ikke med på hasteoperasjon

Stoltenberg sa til TV 2 at styrkene er klare til å være på plass når alle de formelle tingene rundt operasjonen er på plass. Det vil si hvem som skal lede operasjonen og når man vet hvor omfattende den blir.

TOPPMØTE I PARIS: Jens Stoltenberg ankom Paris lørdag for å delta på toppmøtet om situasjonen i Libya. Her blir han tatt imot av Frankrikes president Nicolas Sarkozy.   (Foto: Ap)
TOPPMØTE I PARIS: Jens Stoltenberg ankom Paris lørdag for å delta på toppmøtet om situasjonen i Libya. Her blir han tatt imot av Frankrikes president Nicolas Sarkozy. (Foto: Ap)

Det er ikke aktuelt for de norske pilotene og flyene å delta i en eventuell hasteaksjon allerede i dag.

Stoltenberg understreket at det var viktig å komme til enighet rundt det formelle ved operasjonen. Deltakerne på toppmøtet må vurdere om det skal være en Nato-ledet operasjon, eller om en gruppe land skal ta ansvaret for å lede den.

For Stoltenberg og Norge er det ikke avgjørende hvem som leder operasjonen. Det vil uansett være USA sammen med Frankrike og England som vil være i førersetet, enten operasjonen blir ledet av Nato eller om den blir ledet av en gruppe land.

– En anerkjennelse av Norge

Til TV 2 sier han at resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd er historisk.

– Det er første gang FN gir fullmakt til bruk av militærmakt for å hindre en stats overgrep mot egen befolkning. Dette har Norge støttet hele tiden, sier Stoltenberg til TV 2.

Han avviser kritikken fra opposisjonen om at den norske regjeringen skal ha vært avventende og vinglete i forhold til kravet om et flyforbud.

– I motsetning til det opposisjonen har sagt har vi vært tydelige gjennom hele denne prosessen. Vi har hele veien hatt nær kontakt med både USA og Frankrike i arbeidet som ledet fram til den historiske FN-resolusjonen, sier Stoltenberg og viser til at Norge er ett av få små land som er invitert til strategimøtet i Frankrike.

– Det er en anerkjennelse til den rollen vi har spilt siden vi er at av få små land som inviteres, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

504623

«Alle nødvendige midler»

FNs sikkerhetsråd stemte torsdag kveld norsk tid for en resolusjon som gir grønt lys for at sivile libyere kan beskyttes med «alle nødvendige midler».

FNs generalsekretær Ban Ki Moon og generalsekretæren i Den arabiske liga Amr Moussa skal lede arbeidet med å gjennomføre FN-resolusjonen.

Begge er til stede på dagens toppmøte i Paris, hvor en rekke toppledere fra europeiske land deltar. I tillegg er USAs utenriksminister Hillary Clinton og generalsekretæren i den afrikanske union til stede.

FRYKTER MASSAKRE: Opprørsleder Mustafa Abdul-Jalil ber verdenssamfunnet skynde seg for å stanse Muammar al-Gaddafi.  (Foto: AP / SCANPIX)
FRYKTER MASSAKRE: Opprørsleder Mustafa Abdul-Jalil ber verdenssamfunnet skynde seg for å stanse Muammar al-Gaddafi. (Foto: AP / SCANPIX)

– Verdenssamfunnet må handle raskt

Ifølge opprørere i Libya kan ikke en intervensjon fra det internasjonale samfunnet komme fort nok. Gaddafis styrker bombet natt til lørdag deler av byen Benghazi, som har vært i opprørsbevegelsens hender de siste ukene.

I et intervju med den arabiske kanalen Al Jazeera lørdag sier en av opprørslederne at det vil skje en katastrofe i byen om ikke verdenssamfunnet handler raskt for å beskytte sivile i Libya mot Muammar Gaddafis styrker.

– Akkurat nå er det et bombeangrep på gang mot alle deler av Benghazi, med artilleri og raketter, sier Mustafa Abdul Jalil, som leder opprørsrådet i landet ifølge NTB.

– I dag kommer det til å skje en katastrofe i Benghazi dersom verdenssamfunnet ikke setter resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd ut i livet. Vi ber verdenssamfunnet og hele den frie verden om å forhindre dette tyranniet i å utrydde sivile, fortsatte Jalil i et intervju med Al Jazeera lørdag.

I tillegg til flere bombeangrep, skal styrker lojale mot Muammar Gaddafi også ha tatt seg inn i byen.