vlcsnap-69767 (Foto: TVNorge)
vlcsnap-69767 (Foto: TVNorge)

Disse TV-bildene får samene til å rase

– «So what» at de reagerer, sier kjendishypnotisøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hypnotisør Torgrim Holte dukker opp i en omstridt kopi av en samekofte på TVNorges «4-stjerners middag» i neste uke.

Produsert i Kina

Den grønne drakten, som er produsert i Kina, har også tidligere skapt oppstyr da matvarekjeden Kiwi kledte opp sine ansatte til årsfest i Tromsø.

Den gang uttalte sametingsrepresentant Geir Tommy Pedersen med å kalle dette «latterliggjøring av det samiske folk», og sa at dette viser hvilke holdninger samfunnet har overfor det samiske.

At kofta dukker opp igjen på TVNorge til uka, setter sinnene i kok hos samene igjen.

Politiker og reindriftssame Mikkel Isak Eira , som for mange også er kjent fra reality-serien «Farmen», er en av dem som reagerer.

– Det er en veldig negativ fremstilling av et plagg vi verdsetter veldig høyt både kulturelt, og som vi bruker som festantrekk, sier Mikkel Isak til «God kveld Norge».

– Har sett drita fulle samer

Torgrim Holte tar imidlertid kritikken fra samene med knusende ro.

– At de reagerer, so what, den var grønn, sier Holte til «God kveld Norge».

Han mener urbefolkning med sin opptreden selv har gjort skam på kofta, og at den derfor ikke fortjener samme respekt som for eksempel bunaden.

– Jeg har sunnmørsbunaden, og den bærer jeg med stolthet og ærverdighet, som en bunad skal bæres. Dessverre har jeg sett mye samer som har gjort mye mer skam på nasjonaldrakten sin. Jeg har sett mye drita fulle samer, sier Holte.

– De blir kalt lapper

Bakgrunnen for klesstuntet var at Holte skulle gjøre et poeng av at middagskollega Svein Østvik, bedre kjent som Charter-Svein, hadde mistet lappen. Han sier han derfor ønsket å kle seg som en «lapp».

Dette er et ord som av mange samer regnes som skjellsord.

– De blir jo også kalt lapper de som bor nordafor. Nå har vi hørt mye om «femtilapper» og «skvettlapper» og sånt. Betyr det da at når de sier «søringer», er det et skjellsord andre veien, spør hypnotisøren.

– Lapp for mange kan være et ømt ord og kan betegnes som et skjellsord mot samene og den samiske befolkningen, mener Mikkel Isak Eira.