Petter sammen med storesøster Line og storebror Jørgen.  (Foto: Privat)
Petter sammen med storesøster Line og storebror Jørgen. (Foto: Privat)

Mammaen til Petter er glad hun ikke fikk fostervannsprøve

– Jeg er lettet over at jeg slapp å ta et valg.

– I dag er jeg lettet over at jeg slapp å ta det vanskelige valget, sier Amy Christina Baumann.

Amy er mamma til Petter (9). Han har diagnosen Down syndrom.

LES OGSÅ:– Kvinner må være klar over hva de går til

– Jeg var veldig sint

I dag (21. mars) er det Verdens Down syndrom-dag, en internasjonal dag for mennesker med Trisomi 21. Mellom 10-15.000 (over 18 år) lever med diagnosen i Norge.

Down syndrom er den vanligste enkeltårsak til psykisk utviklingshemning. Årlig fødes det mer enn 50 barn med denne funksjonshemningen i Norge.

Da Amy var gravid følte hun at noe var veldig galt.

– Jeg hadde to barn fra før, og kjente på hele kroppen at det var noe som ikke var slik det skulle være, forteller hun.

Hun hadde mange komplikasjoner, og var redd for at fostret ikke hadde det bra i magen. Amy søkte derfor om fostervannsprøve, men fikk avslag. Istedet fikk hun utvidet ultralydundersøkelse, men der fant de ingenting galt på fosteret.

– Jeg slo meg til ro, og var ikke så redd lenger etter det, forteller Amy.

I dag er hun glad for at hun ikke fikk fostervannsprøve. Hun er lettet over at hun slapp å ta det valget. Men i den første tiden etter fødselen var hun bitter over fostervannsprøven hun ikke fikk.

– Jeg var veldig sint. Sint for ikke å bli trodd på det jeg hadde følt. Sint fordi jeg ikke hadde fått valgmuligheten, sier Amy.

LES OGSÅ: Jordmor Siri von Krogh: – Graviditet er en normaltilstand

Petter sammen med storebror Jørgen. (Foto: Privat)
Petter sammen med storebror Jørgen. (Foto: Privat)

Fostervannsprøve

Amy mener at hvorvidt man skal ta fostervannsprøve eller ikke, må være et individuelt valg. Selv synes hun det var deilig å slippe valget.

I dag er det kun kvinner over 38 år som får tilbud om tidig ultralyd og/ eller fostervannsprøve fordi risiko for kromosomfeil øker ved kvinnens alder.

– Som gravid tenker man ikke på det valget man kan stå overfor etter tidlig ultralyd eller fostervannsprøve. Hvor forberedt er man på disse følelsene, og på hvilken kunnskap skal man ta en avgjørelse?, spør hun.

Les mer om fostervannsprøve her!

I dag får du veiledning etter at resultatet foreligger. Det mener Amy er for sent. Hun mener man bør få veiledning idet man søker om fostervannsprøve. For hva gjør du hvis du får beskjed om avvik?

– Det er for sent å få veiledning etter at resultatet foreligger. Det blir kaos. Tiden jobber mot deg, sier hun.

– Panikkreaksjoner og situasjonen stiller deg veldig til veggs. Det er umulig å se alle veiene - eller mulighetene. Det virker som om det bare er én utvei.

Statistikk fra Medisinsk Fødselsregister viser at ca. 85 prosent av de som får vite at de bærer på et foster med Down syndrom velger abort. I dag er det flest unge kvinner under 38 som føder barn med Downs syndrom.

LES OGSÅ: Tidlig ultralyd - livreddende eller et valg for de rike?

Vi følte sorg

Da Amy fødte en baby med Down syndrom var det en stor omveltning. Hun og familien bevegde seg inn i det ukjente, og ante ikke hva som ventet dem.

– Både jeg og mannen min var redde. Redde for at livet vårt ville bli helt annerledes og mye mer strevsomt. Redde for å bli en spesiell familie som alle la ekstra merke til. Redde for at våre to andre barn ville bli skjøvet helt ut i skyggen. Redde for at vi ikke ville bli glad i Petter, forteller Amy.

– Vi var lei oss. Vi hadde en sorg over at vi ikke fikk det barnet vi ventet oss. Det barnet vi hadde staket ut kursen for. men redselen vi følte i begynnelsen var nok bare fordi vi ikke kjente nok til mennesker med Down syndrom. Petter har tilført vår familie ekstra varme og refleksjoner om hva som er viktig her i livet.

LES OGSÅ: Lene måtte føde sin datter i uke 21

Petter spiller althorn (Foto: Privat)
Petter spiller althorn (Foto: Privat)

Stolt av Petter

Heldigvis gikk det seg veldig fint til. Petter går nå i 4. klasse på Løkeberg skole i Bærum, og ifølge Amy er hverdagen egentlig blitt veldig grei. Petter elsker tegning, rollespill og er en racer på Nintendo Wii.

- Vi er utrolig heldige som har fått Petter i vår familie. Vi er veldig stolt av gutten vår, sier Amy til God morgen Norge.

I debatten om hvorvidt ultralydgrensen bør skyves frem til 12. uke, synes Amy det er vanskelig å ta standpunkt. Hun vil ikke bli tatt for å være en representant for alle foreldre med barn med Down syndrom, for i denne debatten er hun bare seg selv.

– Jeg synes at de som går inn for dette forslaget må tørre å være helt ærlig på hvorfor denne grensen skal flyttes. Så mange fagfolk som mulig må være med på å reflektere og debattere om hva dette kan bety for samfunnet vårt, og verden videre. For dette vil jo få en betydning, og den betydningen er kanskje ikke så lett å se konsekvensene av i dag, sier Amy Christina Baumann.

LES OGSÅ: Tidlig ultralyd - livreddende eller et valg for de rike?