SPARER STRØM: Japanerne sparer strøm for å unngå mørklegging. Bildet viser byen torsdag kveld lokal tid. (Foto: KYODO/Reuters)
SPARER STRØM: Japanerne sparer strøm for å unngå mørklegging. Bildet viser byen torsdag kveld lokal tid. (Foto: KYODO/Reuters)

Hele Tokyo kan bli mørklagt

Den japanske regjeringen advarer mot fullstendig blackout i hovedstaden.

Temperaturen i Japan har gått ned den siste tiden, noe som får japanerne til å skru opp varmen og bruke mer strøm, melder nyhetsbyrået Kyodo News.

Treffer strømtiltak

Med flere av landets atomkraftverk nede for telling skaper dette ekstra press på en allerede hardt prøvet kraftleveranse, noe som igjen får regjeringen til å advare mot overforbruk.

For å unngå at Tokyo skal gå i svart har departementet for infrastruktur bedt metroen i hovedstaden redusere antall togavganger, på de tidene av døgnet der det forventes ekstra stort strømforbruk.

Planlagte strømstanser

Strømselskapet Tokyo Electric Power Co. har gjennomført flere planlagte strømstanser siden jordskjelvet i forrige uke, men regjeringen advarer mot ukontrollerte blackouter.

– En mørklegging kan bli aktuelt på tross av alle tiltak for å rasjonalisere strømmen, sier industriminister Banri Kaieda til Kyodo.

Derfor ber myndighetene om at selskaper og privatpersoner sparer strøm. Jernbaneselskapene har allerede sagt at de vil innføre tiltak for å spare strøm fra torsdag ettermiddag.

Fast i heiser

Rundt ti millioner mennesker blir rammet av strømrasjonaliseringen, som har skapt flere problemer. 120 ganger har folk blitt stående fast i heiser, og flere butikker har vært nødt til å stenge mens strømmen var borte.

Strømtiltakene vil etter planen vare helt til slutten av april.