Et militærhelikopter slipper «vannbomber» over reaktorene i atomkraftverket Fukushima Daiichi, i et desperat forsøk på å hindre atomkatastrofe. (Foto: NHK)
Et militærhelikopter slipper «vannbomber» over reaktorene i atomkraftverket Fukushima Daiichi, i et desperat forsøk på å hindre atomkatastrofe. (Foto: NHK)

– Fem personer omkommet i atomkraftverket

– Reaktorarbeidere omkommet ved Fukushima Daiichi-kraftverket, sier TV-reporter Elin Sørsdahl.

Det er TV 2-reporter Elin Sørsdahl som melder om dette i en liverapport på telefon til TV 2 Nyhetskanalen torsdag morgen.

Fem arbeidere er døde og 20 er meldt skadde, forteller Sørsdahl på telefon fra Japan.

– Det var under redningarbeidet at fem mistet livet, sier hun.

Flere av dødsfallene kan skyldes stråling, men Sørsdahl sier det verserer usikkerhet om dødsårsaken skyldes stråling eller eksplosjoner ved kraftverket.

– Flere reaktorarbeidere har fått stråleskader, melder det internasjonale atomenergibyrået IAEA torsdag i en pressemelding.

IAEA understreker at disse opplysningene er basert på offisiell informasjon fra japanske myndigheter 16. mars.

Det er tidligere meldt at to ansatte ved atomkraftverket også er savnet etter eksplosjonen i den fjerde reaktoren ved Fukushima Daiichi-kraftverket tirsdag morgen.

– Vi vet egentlig lite av hva som foregår, det kommer forvirrende meldinger. Men det er veldig høy stråling inne på atomkraftverket, og de som jobber der har enten meldt seg frivillig eller er blitt beordret, fortsetter Sørsdahl.

504143

Sørsdahl beskriver reaktorarbeiderne som «ansiktsløse helter» som kjemper en desperat kamp mot klokka.

– De forsøker å få nedkjølt reaktoren for å unngå en total nedsmelting og et stort atomutslipp, sier hun.

Statens strålevern opplyser at dersom et brenselslager er tørrlagt, er det fare for utvikling av brann og eller eksplosjon i løpet av kort tid.

Greenpeace: – Flere eksplosjoner

Seniorrådgiver Frode Pleym ved Greenpeace sitt hovedkontor i Osaka sier til til TV 2 Nyhetskanalen klokka 9 at Greenpeace også har fått informasjon om at reaktorarbeidere har omkommet.

– Men denne informasjonen er ennå ikke bekreftet. Vi har også fått inn informasjon om at det har vært eksplosjoner ved verket som ikke er blitt redegjort for av myndighetene. Denne informasjonen er heller ikke bekreftet, sier Pleym til TV 2.

Men verken japanske myndigheter eller lokale medier har meldt om dette, fortsetter Pleym.

– Det vi vet, er at situasjonen fortsatt er meget alvorlig ved kjernekraftverket, sier Greenpeace-rådgiveren.

Pleym sier at noen av dødsfallene kan skyldes eksplosjonene som ifølge meldingene har funnet sted, men påpeker at dette ikke er offisielt bekreftet.

– Jeg tror det er viktig å forholde seg til denne informasjonen som rykter, inntil vi har en bekreftelse, sier han.

Statens strålevern sier at sannsynligheten for et alvorlig utslipp har økt.

– Situasjonen ved anlegget Fukushima Daiichi er mer alvorlig og fortsatt uavklart. Vår oppmerksomhet er nå rettet mot brenselslagrene, særlig knyttet til reaktor 3 og 4. Det er meldt at brenselet i lageret knyttet til reaktor 3 kan være tørrlagt og uten kjøling. Situasjonen på anlegget skaper veldig vanskelige arbeidsforhold på grunn av strålenivåene. Dersom et brenselslager er tørrlagt, er det fare for utvikling av brann og/eller eksplosjon i løpet av kort tid, skriver Strålevernet i sin nyhetsoppdatering om situasjonen i Japan.

Strømmet ut hvit røyk

Ved atomkraftverket i Fukushima i Japan har det torsdag strømmet hvit røyk eller damp ut av reaktor nummer tre.

Helikoptre har i morgentimene lokal tid flydd over reaktorene og sluppet vann for å kjøle dem ned.

Brennstoffstavene i reaktorene krever kontinuerlig nedkjøling for å unngå at de smelter. Derfor er det behov for konstant vanntilførsel.

Plutonium som drivstoff

Man frykter at reaktorene i natt har sluppet ut radioaktiv damp fordi vannbassengene som omslutter det brukte brenselet har fordampet.

Det er ved reaktor nummer tre man så langt har målt de høyeste nivåene av radioaktivitet.

Reaktoren bruker plutonium som drivstoff. Dette er langt mer farlig enn uran, som brukes i de andre reaktorene i kraftverket.

LES OGSÅ: Måtte stoppe helikopteraksjon

Saken oppdateres