karina_campkilo3 (Foto: TV 2 hjelper deg)
karina_campkilo3 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Karina gikk på pulverdietten CampKilo i 25 dager – slik gikk det

Reklamen lovet at hun kunne gå ned 7-12 kg. Karina ble skuffet.

Denne våren tar TV 2 hjelper deg opp kampen mot kiloene. Fire overvektige mennesker har testet ut fire forskjellige slankeprodukter, før de får prøve den virkelige harde slankemetoden: Livsstilsendring.

Karina Kilbo Ferangen (21) er 162 cm høy og veier 76 kilo. Hun har testet CampKilo Kickstart ketose-diett i 25 dager.

Les om Karina: Gikk opp 25 kilo da hun fikk kjæreste og billappen

Med høyde på 162 cm og vekt på 76 kilo har Karina fått klar beskjed av legen om at hun kan pådra seg en rekke livsstilsykdommer hvis hun ikke går ned cirka 21 kilo i vekt.

– Jeg har vokst ut av nesten alle klærne mine. Det eneste jeg bruker nå er treningsbukser, sier Karina.

Les også: CampKilo inneholder urt som kan gi leverskade

Erstatter måltider med shake

CampKilo Kickstart ketose-diett fungerer slik at man bytter ut måltidene med en ernæringsshake som ifølge nettsidene og produktinformasjonen tilsammen gir 600-800 kalorier per dag.

I reklamen har de lovet at du kan gå ned fra 7 -12 kilo på 15- 20 dager.

karina_campkilo4 (Foto: TV 2 hjelper deg)
karina_campkilo4 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Se også: Sjekk hvordan det gikk da Jan Ketil gikk på GO123 i nesten tre uker

Og slik gikk det

Etter en uke på CampKilo Kickstart ketose-diett ser Karina tydelige resultater: Vekta viser at 2,4 kg mindre.

– Det er utfordrende, men jordbærshaken smaker faktisk ganske godt og jeg blir mett, sier Karina.

Men vektnedgangen skulle ikke vare.

Se også: Ninabeth hadde ikke løpt på tredve år

Trenger vanligvis 2500-3000 kalorier

Vektnedgangen kommer ikke overraskende på Jøran Hjelmesæth, overlege og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

– Voksne, fete mennesker trenger vanligvis 2500-3000 kilokalorier per dag. Hvis man reduserer inntaket helt ned til 800 kilokalorier per dag, går man garantert ned i vekt forklarer Hjelmesæth.

Gikk opp 5 kilo igjen på en uke

Etter 25 dager på Campkilo Kickstart ketose-diett i 25 hadde Karina gått ned totalt fem kilo. Nederlaget var derfor stort når vekta på Volvat konkluderte med at hun en uke senere veide det samme som da kuren startet.

– Alt i alt har hun ikke hatt noen effekt av kuren, konkluderer allmennlege Elise Dale hos Volvat.

– Det er utrolig skuffende. Jeg har bare spist sunt etter at jeg avsluttet kuren. Allikevel har jeg fått opp igjen alle de fem kiloene jeg tok av. Helt sjukt, sier Karina.

Les også: I russetida veide jeg 55 kilo, nå veier jeg 81 kg

Går opp to kilo etter kuren

Vi spør daglig leder i CampKilo, Gunnar Johannesen, om hvorfor Karina gikk opp igjen til samme vekt en uke etter kuren. Johannesen forklarer at overgangen fra pulverkur til normalt liv består i en livsstilsendring man lærer om på CampKilos nettsider.

– I magen har man altså et slimlag i tarmene som inneholder en rekke ting som bryter ned mat før det går inn i blodet. Når man går på en slik kur kvitter kroppen seg med dette slimlaget, som veier cirka to kilo, og det går man opp med en gang man slutter på kuren, sier Johannesen.

– Men Karina gikk opp igjen mer enn to kilo, altså 4,6 kilo?

– CampKilo er ingen mirakelkur. CampKilo Kickstart er nettopp en «kickstart» for å komme i gang med vektreduksjonen, og det kreves normalt en livstilsendring for å holde vekten ved like. Akkurat som det gjør hvis man velger å gå ned i vekt uten en «slankekur», sier Johannesen.

Sukkerlagrene i kroppen tappes

– Etter en rask vektreduksjon går man lett opp igjen, sier overlege Hjelmesæth.

Når du går på en lavkaloridiett tømmes først kroppens sukkerlager. Siden sukker binder opp vann i kroppen utgjør dette fort noen kilo, forklarer Hjelmesæth. Det første som skjer når du avslutter denne typen diett er at sukkerlagrene i kroppen fylles opp igjen.

– Da går du hvert fall opp et par kilo. I tillegg har kroppen vært på sparebluss. Dette fører til at du må spise mye mindre enn før for å unngå vektøkning, sier Hjelmesæth.

karina_campkilo2 (Foto: TV 2 hjelper deg)
karina_campkilo2 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Har selv gått på CampKilo

Vi spør Johannesen i CampKilo om det betyr at man må gå på CampKilo resten av livet for å unngå vektøkning.

– En livstilsendring må normalt til for å gå ned i vekt, og bli der. Det er ikke meningen at man skal gå på CampKilo resten av livet, sier Johannesen.

– Det som ikke har kommet fram ennå, er at når kroppen går på pulver går den inn ketose. Det er ikke vårt pulver som slanker mennesker, det er ketosen, sier Johannesen.

– Du går på pulveret så lenge du orker, deretter bytter man ut med måltider. Så må man unngå poteter, ris, pasta, brød, og da vil du stabilisere vekten. Det å endre kostholdet noe og få litt mer mosjon, det vil sørge for at du vil holde vekta. Jeg er en av dem som har gjort det, sier Johannesen.

Ikke sunt å gå opp fort

– Det er sunt å gå ned i vekt hvis man er fet, men det er ikke sunt hvis man går like fort opp igjen etterpå. For da opplever man bare et nytt nederlag, sier Hjelmesæth.

Johannesen i CampKilo er enig med Hjelmesæth, men forklarer at de jobber for at vektreduksjonen skal være varig.

– Bør rådføre seg med lege

Hjelmesæth anbefaler alle som ønsker å gå på en lavkaloridiett å rådføre seg med en lege før de setter i gang.

– Lavkaloridiett krever tett oppfølging og bør gjøres i samråd med helsepersonell, sier Hjelmesæth.

Les også: GO123 risikerer å måtte stoppe salget

– En diett av dette slaget kan i verste fall gi lavt blodtrykk og lavt blodsukker. Da kan det være helseskadelig, sier Hjelmesæth.

Johannesen i CampKilo sier fedme er den største faren for kroppen når det gjelder blodtrykk og høyt kolesterol, og sier de har hatt kunder med livsfarlig høyt blodtrykk som etter en måned på kur har gått ned til normalt blodtrykk.

Ikke for vanlig overvektige

Overlege Hjelmesæth påpeker at «very low calorie diet», lavkaloridietter som gir mellom 450-800 kalorier daglig, kun bør brukes av voksne folk med fedme.

– Vanlig overvektige bør ikke gå på en slik diett, sier Hjelmesæth.

– Det er helt riktig, men det gjelder altså såkalt «very low calorie diet», mens vårt produkt er et «low calorie diet»-produkt som er godkjent av norske helsemyndigheter for tre måneders bruk. Hvis det hadde vært riktig det som hadde stått på boksen måtte det hatt en spesiell godkjennelse fra Mattilsynet, og dessuten kun 14 dagers bruk, sier Johannesen i CampKilo.

CampKilo: Trykkfeil

Johannessen sier CampKilo ikke inneholder 600-800 kalorier, men 800 kalorier. Det er altså en trykkfeil på bøtta.

– Etiketter er på vei fra trykkeriet, sier Johannessen.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter