lilleting2
lilleting2

Nå kommer «annerledes»-bøkene for barn

– Også barnelitteraturen må gjenspeile det samfunnet vi lever i i dag, sier informasjonsrådgiver ved Barnebokinstituttet.

Barnebøker er ofte tradisjonelle, og speiler kanskje ikke like godt dagens samfunn. Men nå er bøkene om Lille Ting kommet.

Lille Ting er ei lita jente med flerkulturell bakgrunn.

– Jeg har ofte savnet bøker med barn som har en to-kulturell bakgrunn, sier Birgitte Eek, informasjonsrådgiver ved Barnebokinstituttet.

– Det er en mangelvare innenfor norsk barnelitteratur. Litteraturen må gjenspeile det samfunnet vi lever i i dag, sier Birgitte.

LES OGSÅ: Barselgruppa: Angst for aldri å se mor og far igjen

Bøkene om Lille Ting

– Det er egentlig min datter jeg har skrevet om. Da jeg fikk henne for seks år siden, registrerte jeg at det var en mangelvare av bøker med barn med flerkulturell bakgrunn. Så jeg begynte å lage dette til min datter, forteller Nhu Diep, som er illustratør og grafisk designer av bøkene om Lille Ting.

Nhu Diep er norsk/vietnamesisk, og har derfor tegnet Lille Ting med skjeve øyne.

Er det nok at hun ser asiatisk ut?

– Ja, jeg mener det. Dette er tredje-generasjons innvandrere som er godt integrert i Norge og føler seg norske. Jeg føler det ikke er noe behov for å trekke noe frem som annerledes. Disse barna, selv med særtrekkende i utseende, de føler seg veldig normale og norske, så det er ikke noe jeg ønsker å trekke frem, forklarer Nhu Diep.

– Handlingen beskriver et barn og ikke noe mer enn det, tilføyer hun.

Se bilder fra boken her:

LES OGSÅ: Dette kan du forlange av barnehagen

Andre bøker

Informasjonsrådgiver Birgitte Eek mener det er viktig at det finnes bøker om teamer vi normalt ikke ser i barnelitteraturen. Bøker som i dag egentlig ikke er så annerledes blant dagens barn.

malin barnebok
malin barnebok
«Malins mamma gifter seg med Lisa»

– Denne boken handler om Malin som vokser opp med homofile foreldre, både mor og far. I denne boken gifter Malins mamma seg med Lisa og man får en søt og fin fremstilling av hvordan det er å vokse opp med homofile foreldre, sier Birgitte.

– Det er litt den avmystifiseringen vi fortsatt trenger, mener Birgitte.

odd barnebok
odd barnebok
«Odd er et egg»

– Den har jeg forelsket meg helt i, sier Birgitte Eek. – Den handler om å være annerledes og kan brukes for både barn og voksne i ulike sammenhenger.

– Den handler om Odd som faktisk er et egg og han er så redd for at hodet skal knuses. Så forelsker han seg og da blir hodet så varmt at det blir kokt og da går det ann å leve videre uten å være så engstelig og skjør, sier Birgitte.

Ulla barnebok
Ulla barnebok
«Ulla hit og dit»

Dette er en barnebok om skilsmisseproblematikk.

– Det er ikke noe nytt tema, men denne boken er fremstilt på en god måte, sier Birgitte.

– Den handler om Ulla som er sint fordi mamma og pappa skal skilles, og hvordan hun takler det underveis.

ikkesove barnebok
ikkesove barnebok
«Eg kan ikkje sova no»

– Denne handler om hvordan en far og sønn, har en stund sammen hvor de skal forholde seg til at mamma og kone er død.

– Det er en nydelig bok og en fin innledning til å snakke om at mamma og pappa skal dø en gang, sier Birgitte.

makwelane barnebok
makwelane barnebok
«Makwelane og krokodillen»

– Denne handler om jenta Makwelane som møter en krokodille som vil spise henne. Det går bra til slutt, men dette er en bok som forteller en historie fra et annet sted i verden og det trenger vi mer av, smiler Birgitte.