tredemølle (Foto: Nina Kausland)
tredemølle (Foto: Nina Kausland)

Tredemølle - et supert supplement

Da Johan Kaggestad var landslagstrener for mellom- og langdistanseløperne benyttet han tredemølleløping bevisst i treningsarbeidet.

– Vinterstid kan du redusere skaderisikoen ved å løpe inne, hvor det ikke er glatt, sier TV 2 Sportys løpeekspert.

DSC_0394
DSC_0394

Da han trente Grethe Waitz og Ingrid Kristiansen ble de mer intense øktene (sone 3 og 4) kjørt inne, fordi det var lett å styre intensiteten og kontrollere status. De ytre faktorene påvirket ikke farten, og dermed intensiteten.

– Men jeg opplevde også at for hyppig løping på tredemølle ga en mental stølhet. Det gir andre positive impulser å løpe ute i skog og mark. Den viktigste forskjellen på løping inne på tredemølle og ute, er at det ikke blir terrengvariasjoner, sier Kaggestad (bildet).

Løper du ute møter du motbakker, flater og nedoverbakker. Det gir god variasjon og du får faktisk en fartslek eller naturlig intervalltrening, fordi terrengvariasjonene nødvendigvis gir variasjon i belastning og dermed også på hjertefrekvensen. Men de moderne tredemøllene i dag kan jo stilles inn på motbakke og flater.

– Jeg anbefaler å variere farten når du løper på tredemølle, og du kan gjennomføre gode, praktiske økter for å bedre den anaerobe terskelen, ved å øke og senke farten, som vist i tabellen under. Her løpes det raskt og rolig, med kontinuerlig belastning i 45 minutter etter oppvarming.

DRAG SAMLET TID FART
5 min 5 min 5 min/km
10 min 15 min 4.20 min/km
5 min 20 min 5 min/km
5 min 25 min 4.10 min/km
5 min 30 min 5 min/km
5 min 35 min 4.00 min/km
5 min 40 min 5 min/km
5 min 45 min 4.00 min/km
  • Dette vil være en god økt for en person som løper 10 km på ca. 40 minutter. Det krevende med økten er man går tilbake til vanlig langkjøringsfart (sone 1 og 2) etter å ha løpe på fart rundt den anaerobe terskelen. Det er det kontinuerlige arbeidet med variasjon som gir effekten.