OMFATTENDE LOVBRUDD: Avsløringen av Adecco skandalen har satt i gang en omfattende undersøkelse på alle landets sykehus. Foreløpige tall fra Helse Sør Øst viser omfattende brudd på arbeidstidsbestemmelsene i 2010. (Foto: TV 2)
OMFATTENDE LOVBRUDD: Avsløringen av Adecco skandalen har satt i gang en omfattende undersøkelse på alle landets sykehus. Foreløpige tall fra Helse Sør Øst viser omfattende brudd på arbeidstidsbestemmelsene i 2010. (Foto: TV 2)

50.000 lovbrudd avdekket i Helse Sør-Øst

Og det kan være bare toppen av isfjellet. Fortsatt er det store mørketall på brudd på arbeidstidsbestemmelsene i helseregionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avsløringen av Adecco-skandalen har satt i gang en omfattende undersøkelse på alle landets sykehus. Foreløpige tall fra Helse Sør-Øst viser omfattende brudd på arbeidstidsbestemmelsene i 2010.

– Det dreier seg om i størrelsesorden 50.000 brudd, bekrefter viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Steinar Marthinsen til TV 2.

Viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Steinar Marthinsen (Foto: TV 2)
Viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Steinar Marthinsen (Foto: TV 2)

Tall TV 2 har hentet inn viser at det bare ved Oslo universitetssykehus er avdekket over 26.000 brudd blant vikarer og ansatte i fjor. Ved Akershus universitetssykehus er det registrert 10.000 brudd, mens sykehusene i Østfold og Vestfold har avdekket henholdsvis 3500 og 800 brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Ved Sunnaas sykehus er det avdekket 75 brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

– Om det er gode forklaringer, skal jeg ikke si så mye om. Vi konstaterer at det er en alvorlig situasjon. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Marthinsen.

– Går ut over pasientene

De ansatte ved Sykehuset Østfold sier problemene med brudd på arbeidstidsbestemmelsene er noe de har visst om i mange år. Men det er først nå tallene kommer fram i lyset.

I Østfold er det særlig vikarer fra Sverige som hentes inn som ekstravakter i helgene. Disse jobber gjerne et enkelt og et dobbelt skift i løpet av en helg. Det tilsvarer 24 timer på jobb på to dager. Slitne vikarer gjør at det blir mer å gjøre også for de fast ansatte.

Hovedtillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund, Jane-Ann Lindahl. (Foto: TV 2)
Hovedtillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund, Jane-Ann Lindahl. (Foto: TV 2)

– De føler i hvert fall at arbeidstempo blir høyere og høyere. Man har ikke tid til å gjøre alt man ønsker å gjøre med pasientene. Som man vet er god sykepleie, sier hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, Jane-Ann Lindahl til TV 2.

Heller ikke i ledelsen i Helse Sør-Øst kan de garantere at pasientene ikke har blitt lidende av bruddene på arbeidstidsbestemmelsene.

– Vi kan vel ikke utelukke at man kan ha gått vakter som er uheldig. Men jeg kjenner ikke til situasjoner der dette har gått ut over pasientsikkerheten, sier Marthinsen.

LES OGSÅ: Flere helseforetak i vikartrøbbel

Legger seg langflate

Ledelsen ved Sykehuset Østfold legger seg nå langflate etter avdekkingen av lovbruddene.

– Det er klart jeg tar kritikk på det. Som ansvarlig for bedriften, har jeg ansvar for at den skjer innenfor de spillereglene vi har. Da må vi også innføre strengere rutiner, sier administrerende direktør Just Ebbesen til TV 2.

Det betyr blant annet sterkere kontroll av vikarbruken – både internt og gjennom vikarbyråer.

– Vi har måtte innføre en mye tettere oppfølging. Både gjennom arbeidsmiljøutvalget, og gjennom månedlig rapportering fra alle enheter. Og vi vil også legge fram en sak for styret om dette, sannsynligvis i mars måned.

Også Helse Sør-Øst som helseregion vil bruddene på arbeidstidsbestemmelsene til livs.

– Det er ingen aksept for å bryte loven. Det er det ikke, sier viseadministrerende direktør Steinar Marthinsen.

LES OGSÅ: Mange gamle får for dårlig hjelp

Omfattende brudd landet over

Problemet med brudd på arbeidstidsbestemmelsene gjør seg gjeldende landet over. I Helse Nord er det avdekket totalt 767 lovbrudd. Helse Midt-Norge har så langt rapportert om 30 brudd. Helse Vest skriver at de «har et omfang på denne problemstillingen som er avgrensa».

Men mørketallene er store. TV 2 er kjent med at flere sykehus må telle antall brudd manuelt. Enten fordi arbeidslistene ikke er digitale, eller fordi datasystemene ikke er samkjørte.

I Sykehuset Østfold HF har de gitt opp å få inn tall fra vikarbyråene på grunn av et vaktlistesystem som ikke lar seg kryssjekke.