ATOMKRAFTDEBATT: I flere land har faren for en alvorlig atomkraftulykke i Japan ført til ny debatt om hvorvidt kjernefysiske anlegg er trygge nok.  (Foto: STAFF/Reuters)
ATOMKRAFTDEBATT: I flere land har faren for en alvorlig atomkraftulykke i Japan ført til ny debatt om hvorvidt kjernefysiske anlegg er trygge nok. (Foto: STAFF/Reuters)

Merkel utsetter avtale om tyske atomkraftverk

Den tyske koalisjonsregjeringen har utsatt planene om å forlenge levetida til atomkraftverkene i landet, opplyser forbundskansler Angela Merkel.

I fjor ble regjeringspartnerne enige om å utvide levetida til Tysklands aldrende kjernekraftverk med tre måneder utover det som opprinnelig var planlagt.

Men problemene i Japan har ført til at regjeringen foreløpig skrinlegger planene om å få en slik avtale på plass.

– Vi har fått en ny situasjon som vi må se på med helt nye øyne og analysere grundig. Deretter skal vi avgjøre hva som skal skje videre, sa Merkel mandag ettermiddag.

Ny debatt om atomkraftverk i flere land

Tyskland er bare ett av flere land som nå vurderer å ta en ny titt på sin egen satsing på atomkraft. I flere land har faren for en alvorlig atomkraftulykke i Japan ført til ny debatt om hvorvidt kjernefysiske anlegg er trygge nok.

For bare seks måneder siden besluttet regjeringen å gi grønt lys for å utvide levetiden til landets eksisterende kjernekraftverk. Men et flertall blant den tyske befolkningen er motstander av kjernefysisk energi.

Tyskland har 17 kjernefysiske reaktorer. Merkel opplyser at avtalen om å forlenge levetiden utsettes med tre måneder.

Ifølge den opprinnelige avtalen skulle eldre kjernefysiske kraftverk fortsatt produsere energi i ytterligere åtte år etter 2021. Kraftverk av nyere dato skulle produsere energi i ytterligere 14 år etter 2035.

Russland vil bygge flere

Sveits varslet mandag at det innstiller alle nye planer for landets atomkraftverk, mens India vil ta en ny gjennomgang av sikkerheten ved alle sine atomkraftverk.

Russlands statsminister Vladimir Putin har imidlertid ingen planer om å la hendelsene i Japan endre landets satsing på atomkraft. Russerne har planer om å bygge flere titalls atomkraftverk i årene som kommer.

I en tale i den sibirske byen Tomsk mandag sa Putin også at det ikke er noen fare for en global atomkraftulykke som følge av ulykkene ved japanske kraftverk. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2