japan montasje amvid
japan montasje amvid

Slik rammet jordskjelvet Japan

En rekke amatøropptak viser de enorme kreftene som er i sving.

Flere hundre menneske er bekreftet omkommet etter det kraftigste jordskjelvet i Japan noensinne.

Kraftigste skjelvet i Japan noensinne

Skjelvet som målte 8,9 på Richters skala er det kraftigste i Japans historie og ble etterfulgt av en tsunami som har rammet store deler av den japanske kysten.

Kort tid etter skjelvet rammet flodbølgen millionbyen Sendai. Men også mange andre småbyer er rammet.

I videoen øverst ser vi hvordan tsunamien skyller bort den lille byen Rikumae Takada. Under ser vi hvordan biler skylles bort som pinneved da bølgen treffer havna iHachinohe.

502962

I tillegg til skjelvet og flodbølgen, er mange områder i Japan rammet av branner. Man har også problemer med å få kontroll på trykket i et kjerekraftverk, og det er meldt om at det har vært en «liten lekkasje» radioaktivt materiale.

Eksperter på atomkraftverk har uttalt at de frykter for en full radioaktiv nedsmelting, noe som ville hatt katastrofale konsekvenser.

Mange etterskjelv

Fortsatt rystes japanerne av kraftige etterskjelv. Over 120 etterskjelv er så langt registrert, og forskyvningen i jordskorpen på havbunnen kan gi grobunn for et enda kraftigere skjelv utenfor Tokyo, mener ifølge professor i geofysikk ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan.

(Artikkelen fortsetter under)

502963

– Når store spenningen blir utløst gjennom voldsomme jordskjelv, slik som vi har sett i morges, så blir det en statisk overføring av spenning som blir utløst fra et område og overført til et annet, sier jordskjelveksperten til TV 2 Nyhetskanalen.

Derfor mener Atakan at skjæringspunktet utenfor Tokyo er spesielt utsatt, og viser til et dødelig jordskjelv som rammet området i 1923. Da mistet 145.000 mennesker livet.

Frykter flere tusen døde

Så langt er over 1000 personer bekreftet omkommet i Japan, men det forventes at dødstallet vil stige kraftig de kommende dagene.

Situasjonen er svært uoversiktlig, og Japan har blant annet bedt om redningsmannskaper med hunder for å lete etter overlevende etter katastrofen.

(Artikkelen fortsetter under)

502964

– Japan er et av de best forberedte land i verden til å håndtere katastrofer. Men omfanget av dette jordskjelvet og tsunamien betyr at internasjonal hjelp er nødvendig, sier Kristalina Georgieva, EU-kommissær for humanitær bistand og kriseberedskap.

Det internasjonale Røde Kors og Japans Røde Kors har opprettet en webside for savnede familiemedlemmer og venner.

Vil koste mange milliarder

Det forventes også at det vil kreve gigantsummer for å rydde opp etter jordskjelvkaoset i Japan. Seniorrådgiver David Applegate i US Geological Survey sier til AP at skadene beløper seg til flere milliarder dollar.

Videoklippet under viser de dramatiske scenene som utspant seg hjemme hos en familie i byen Ushiku. Mens de to døtrene hans gikk i dekning under spisebordet, gikk faren fra rom til rom og filmet mens rystelsene pågikk:

503217

Jordskjelvet var godt merkbart for de som unslapp tsunamien også. I videoen under ser vi butikkansatte som prøver å berge varer i butikkhyllene da jordskjelvet inntraff.

502966