Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, har kjempet for denne beslutningen siden regjeringen la frem den forrige forvaltningsplanen i 2006.

– Hvis det er riktig at det ikke blir konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, er det i seg selv en stor seier. Det betyr at vi fortsatt holder disse sårbare områdene fri for oljevirksomhet. Det er en viktig seier for oss og viser at det nytter å kjempe, sier Haltbrekken til TV 2 Nyhetene.

– En historisk seier

Han kan fint leve med at regjeringen fortsatt skal innhente mer kunnskap om Lofoten og Vesterålen.

– Vi frykter ikke kunnskap. Den økende kunnskapen vi har fått de siste årene har gitt stadig sterkere advarsler mot oljevirksomhet i disse områdene. Det som er viktig er at man ikke åpner for konsekvensutredning etter petroleumsloven, for det åpner samtidig for oljevirksomhet, sier han.

Dette er ifølge Haltbrekken en historisk seier.

– Dette er en stor seier for miljøkampen. Her har man satt ned foten overfor oljeindustrien og sagt at det går en grense også for dem. Det skjer ikke ofte og er i selv en veldig viktig seier.

– Vi har slåss mot Norges mektigste næring

Haltbrekken lover at regjeringens beslutning skal feires, men han har ikke festplanene klare. Han innrømmer at han på ingen måte har følt seg sikker på at dette skulle gå veien.

– Ja, hvis dette er riktig, så skal det feires, men vi har ikke sjampanjen på kjøling, for å si det sånn. Vi har slåss mot Norges mektigste næring, oljeindustrien, og sikker på seier har vi ikke vært, sier Lars Haltbrekken.

– Nok et tapt slag for oljenæringen

Avgjørelsen ble klar etter at forhandlingene mellom de tre regjeringspartiene ble avsluttet torsdag kveld. Beslutningen vil bli presentert på en pressekonferanse fredag formiddag.

WWF ønsker beslutningen velkommen, og gratulerer regjeringen med en god avgjørelse.

– Vi kan rette en stor gratulasjon til regjeringen som nå ser ut til å ha nådd en riktig avgjørelse. Og oljenæringen har nok en gang tapt et slag om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier fagsjef i WWF, Nina Jensen, til TV 2 Nyhetene.

– Ingenting er varig

Men selv om nyheten mottas med glede, føler ikke Jensen seg sikker på at avgjørelsen er varig.

– Dette er den fjerde utsettelsen, så her er det åpenbart ingenting som er varig. Men når alle faginstanser sier nei, må det etter hvert trenge gjennom. Regjeringen har foretatt en riktig beslutning, sier hun.

I en pressemelding sendt ut natt til fredag skriver WWF at «Regjeringen viser med dette verden hvordan det kan gjøres – vi kan la oljen ligge i et av verdens viktigste matfat og naturområder og velge en alternativ levevei».