ERNA MØTER MOTSTAND: Tage Pettersen fra Østfold Høyre (i midten)  ønsker omkamp om datalagringsdirektivet på sentralstyremøtet om halvannen  uke. Leder for Unge Høyre Henrik Asheim ber direktivmotstanderne i partiet  følge hjertet, ikke flertallet i stortingsgruppen. (Foto: Montasje/ TV  2/ tagepettersen.com/ Scanpix)
ERNA MØTER MOTSTAND: Tage Pettersen fra Østfold Høyre (i midten) ønsker omkamp om datalagringsdirektivet på sentralstyremøtet om halvannen uke. Leder for Unge Høyre Henrik Asheim ber direktivmotstanderne i partiet følge hjertet, ikke flertallet i stortingsgruppen. (Foto: Montasje/ TV 2/ tagepettersen.com/ Scanpix)

Opprør i Høyre etter datalagringsdirektiv-beslutning

Etter at partiets stortingsgruppe sa ja til det omstridte Datalagringsdirektivet, varsler partimedlemmer opprør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et flertall av partiets stortingsrepresentanter ønsker forhandle med Arbeiderpartiet om å innføre EU-direktivet om lagring av data-, telefon- og mobiltrafikk.

Debatten raser på Twitter og Facebook. Folk truer med utmeldelse og kvitrer sin skuffelse over partileder Erna Solberg og stortingsgruppen: «Judasavgjørelse!», «I dag mistet Høyre en velger» og «Når skal Erna og Jens banke på døra mi for å montere overvåkningskameraet?»

Varsler omkamp

Et flertall av Høyres fylkeslag har uttalt seg mot det Datalagringsdirektivet og en en rekke fremtrende høyrepolitikere er kraftig provosert og varsler omkamp på det neste sentralstyremøtet i partiet.

– Det er lov å være skuffet, men slaget er ikke tapt skriver Tage Pettersen i Østfold Høyre på sin blogg. Han er vararepresentant i Stortinget for Ingjerd Schou som er saksordførerer for datalagringsdirektivet i Stortinget.

LES OGSÅ: Dette betyr datalagringsdirektivet for deg

NY LOGO: Denne logoen lå ute på Høyres hjemmeside i går kveld etter gruppemøtet på Stortinget. Partimedlemmer protesterte høylydt på nettsamfunn som Twitter og logoen ble raskt fjernet. (Foto: Skjermdump fra hoyre.no)

– Skuffet

Unge Høyre er svært skuffet over stortingsgruppens behandling av saken. Leder Henrik Asheim kaller Stortingsgruppens ja til datalagringsdirektivet en nedtur.

– Vi var mange som var veldig veldig skuffet i går og jeg var en av dem, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Elleve Høyrerepresentanter skal ifølge VG nett ha stemt i mot direktivet da partiets stortingsgruppe møttes onsdag, men flertallet på 19 stemte for innføring av det omstridte direktivet.

– Kan ikke tvinges

Dersom de elleve representantene stemmer mot DLD også når Stortinget skal stemme over saken 5. april, kan det være nok til å stoppe innføring av direktivet, selv om alle Arbeiderpartiets representanter stemmer for.

– Dette skal stemmes over i Stortinget og Høyres representanter står fritt til å stemme det de vil. Det finnes ingen regler i Høyre som sier at representantene kan tvinges til noe som helst, sier Asheim som oppfordrer representantene til å gå i seg selv og stemme mot flertallet i gruppen.

LES OGSÅ: Senterpartiet er skuffet over Høyre. De ber grasrota i partiet reise seg

– Ingen motsetning

Asheim ser ingen motsetning mellom å være mot et EU-direktiv, men for EU-medlemskap.

– Høyre som det eneste klare ja-partiet i Norge må også være de som med størst troverdighet kan si nei til et direktiv. Dette handler ikke om EU-saken, det handler om prinsipp. Hvis det å være for EU betyr å nærmest ha en pervers aksept av alt som kommer ut av EU, så er det vanskelig å være for. Det må være mulig å være for medlemskap, men mot en del av direktivene som kommer fra EU, sier Asheim.

Ber representantene følge hjertet

En av Høyrerepresentantene som har frontet motstanden mot Datalagringsdirektivet er Torbjørn Røe Isaksen. Etter partigruppens ja er han ikke lenger sikker på om han vil stemme nei i Stortinget.

«Hvordan jeg skal stemme i Stortinget vet jeg ennå ikke, men jeg er (akkurat i dag) smertelig klar over at det å være med i et parti av og til betyr at man havner i mindretall¿ sukk.», skriver Røe Isaksen i bloggen sin.

– Unge Høyres budskap til representantene er at dette ikke et vanlig direktiv, det er en prinsipiell overvåkningssak. Den er viktig for mange i Høyre og da bør representenene våre stemme som de selv føler, sier Asheim.

Torbjørn Røe Isaksen (H) (Foto: TV 2/)

Samtidig innrømmer han at det er sannsynlig at de elleve representantene som ble nedstemt, vil følge flertallet og stemme for direktivet i Stortingssalen.

– Selv om man står fritt i alle saker i Høyre, er det også kultur for at man blir enig i stortingsgruppen først, sier Asheim.

Blogger

Flere blogger om stortingsgruppens ja til datalagringsdirektivet. Her er noen av dem:

«Jeg er ikke sint, bare veldig veldig skuffet», blogger Jens Christian Mikkelsen i Tønsberg Høyre, mens Tage Pettersen, vararepresentant på Stortinget for Østfold Høyre, er klar for omkamp

Kristian Tonning Riise i Unge Høyre beskriver «Høyres DLD-skuespill»

«Da Høyre sviktet» skriver en skuffet Thor Bjarne Bore, tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad og Venstrepolitiker, mens Senterparti-representant Geir Pollestad mener «Høyre svikter personvernet på det groveste».

SE VIDEO:

Senterpartiet mener Høyre er i utakt med sine egne velgere: