Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad. (Foto: TV 2)
Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad. (Foto: TV 2)

Senterpartiet: – Høyre er i utakt med egne velgere

Partiet håper at grasrota i Høyre vil få partiledelsen til å snu i datalagrings-saken.

Høyres stortingsgruppe vedtok onsdag kveld at de vil snakke med alle de andre partiene om datalagringsdirektivet. De sier ja til direktivet, men sier at de vil stille strenge krav.

– Vi kom frem til at vi trenger betydelige personverngarantier for å sikre gjennomføringen av et nationalt regelverk som sikrer politiet den informasjonen og de dataene de trenger, sa Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 Nyhetene onsdag.

Sp skuffet

– Det Høyre nå går inn for er en massiv lagring av informasjon om alle norske borgere, og det er tradisjonelt en linje som ikke Høyre står for, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad.

Senterpartiet er sterkt skuffet over Høyres beslutning og mener partiledelsen er på kollisjonskurs med grasrota i partiet. Nå håper Pollestad at Høyre-medlemmene reiser seg i kamp mot partiledelsen.

Les også: Dette betyr datalagringsdirektivet for deg

– Jeg håper at Høyre sine medlemmer og velgere nå vil reise seg i protest og skape et press som gjør at gruppen må bøye av. Nå legger vi all innsats inn på å lokke Høyre over på vår linje, sier Pollestad.

Kan hindre innføring

Med elleve representanter som stemte mot, er det tilstrekkelig mange i Høyres stortingsgruppe til å hindre innføring av EUs datalagringsdirektiv dersom gruppa stilles fritt.

Les også: – Norge mer utsatt for terror uten lagring

Bare Arbeiderpartiet har til nå sagt ja til å innføre EUs datalagringsdirektiv (DLD). Høyres stortingsgruppe gikk onsdag også inn for direktivet, men stiller en rekke krav til endringer som Ap må gå med på.

Ti Høyre-representanter kan velte forslaget

Fordi de andre partiene på Stortinget sier nei til å innføre direktivet, trengs det kun ti representanter fra Høyre for å velte et forslag om å gjøre direktivet til en del av norsk lov.

I Høyres stortingsgruppe stemte elleve representanter onsdag mot direktivet, skriver VG Nett. Det betyr at dersom stortingsgruppa fristilles under en avstemning, så vil det være flertall på Stortinget mot DLD.

Partileder Erna Solberg ville ikke kommentere stemmetallene da hun la fram Høyres vedtak onsdag kveld.

Les også: Faremo står fast på lagring av alt

Kravene

Blant kravene partiet stiller i forhandlinger med Ap, er at lagringstiden halveres sammenlignet med Aps forslag som er på tolv måneder.

De lagrede dataene skal sikres gjennom konsesjonsplikt, kryptering, lukket lagring og strenge krav til dem som skal håndtere lagrede data. Domstolskontrollen skal skje ved en spesialdomstol.

Les også: Slik skal din telefon- og internettinfo lagres

(TV 2/NTB)