Utro (Foto: Illustrasjon)
Utro (Foto: Illustrasjon)

Kvinner er mer utro enn menn

Vi er utro som aldri før viser ny undersøkelse, men vi er også villig til å tilgi sidesprang

– Hvis sexlivet er dårlig over lang tid, kan man også vurdere å åpne opp forholdet, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti.

Eva Tryti har 16 års erfaring med parterapi og har nylig gitt ut boken «Evig din? - Sex, plikt og kjærlighet». I boken ser hun på kjærlighetsekteskapets historie, på parforhold, forelskelse, men også de mørke sidene ved et forhold.

LES OGSÅ: Sexolog: – Det er en myte at menn har mer lyst på sex enn kvinner

Nytt kvinnemagasin bak undersøkelsen

Det er det helt nye kvinnemagasinet «Stella» som har gjort samlivsundersøkelsen, utført av Synovate.

I undersøkelsen kommer det fram at i aldersgruppen 25-44 år er det flere kvinner enn menn som har vært utro.

Totalt 1038 kvinner og menn i alderen 25-65 år er intervjuet om sine holdninger til ekteskap, flørting og utroskap. Jo yngre de spurte kvinnene er, jo mer tilbøyelige er de til å bedra partneren.

– Det er ikke tvil om at kvinner er mer utro nå enn før. Mange av dagens kvinner greier godt å skille mellom sex og følelser når de ønsker det, slik mange menn har gjort. Samtidig er det nå flere menn enn før som tør innrømme at de synes det bør være følelser med i bildet for å ha sex, sier Tryti.

Tryti tor det er tre grunner til at kvinner er mer utro nå enn tidligere. Det ene er teknologien, som nettdating og mobiltelefon, som gjør det lettere å være utro. Det byr seg også flere anledninger i jobbsammenhenger, spesielt for mennesker i høyere stillinger som reiser mye. Dessuten drikker unge kvinner mer, og veien til utroskap er da ofte kortere enn i edru tilstand.

– Når flere er utro endrer også holdningene til utroskap seg. Det blir mindre farlig, sier Tryti.

Tryti mener ikke dermed at utroskap er greit, men at det kan være forebyggende å snakke om disse tingene.

Mange opplever at partneren er utro.  (Foto: Illustrasjon)
Mange opplever at partneren er utro. (Foto: Illustrasjon)

Ikke nødvendigvis slutten

Utroskap behøver ikke å bety kroken på døra. 73 prosent av de «Stella» har spurt, mener at utroskap ikke nødvendigvis bør føre til brudd.

– De aller fleste sidesprangene er enkeltstående hendelser, som er tilfeldige og betydningsløse, hvor vi lar oss rive med i øyeblikket, ikke minst fordi anledningen byr seg. Det meste av utroskap er altså ikke av en type som egentlig truer forholdet, sier Tryti.

Undersøkelsen viser også at det er flere menn enn kvinner som mener at utroskap bør føre til brudd.

Kan utroskap være med på å redde et ekteskap. Vi spurte folk på gata:

LES OGSÅ: Astrolog Sophia Lea: – Gift deg ved nymåne

LES OGSÅ: Slik overlever du som voksen

Søker spenning

En av fire kvinner i undersøkelsen oppga at sidespranget skjedde med en kollega. Statistisk sett er det også i forbindelse med jobb de aller fleste går i utroskapsfella, uansett kjønn og alder.

Av kvinnene som svarte på Stellas undersøkelse, svarte fire av ti mellom 25 og 44 år at de var utro fordi de søkte spenning. Seks av ti svarte også at de var utilfredsei forholdet den perioden de var utro.

– Både menn og kvinner er ofte ute etter beruselse, og seksualiteten og forelskelsen frister fordi den gir en rus, forklarer Tryti. Og hvis sexlivet er dårlig over lengre tid, kan man også vurdere å åpne forholdet, mener Eva Tryti.

SLIK OVERLEVER FORHOLDET

  • De forholdene som varer lengst er forhold der partene også er venner. Ha klart for deg at partneren kanskje er den beste kandidaten i ditt liv å utvikle et dypt vennskap med.
  • Når du tenner på personer utenom din partner, prøv hardt å ta gløden med hjem og leve den ut i det faste forholdet.
  • Husk at en voldsom forelskelse antagelig er det verste grunnlaget å bygge et varig forhold og en familie på. Vent med dramatsiske avgjørelser til forelskelsen har landet. Mange anbefaler hele to år etter startfasen ute å foreta viktige skritt.
  • Hvis du har vært utro: Vis anger og vilje til å rydde opp. Gi den andre tid og forståelse, gjør han trygg med tanke på framtiden og prøv å gjøre noe godt for den andre.
  • Husk at par som har kommet seg gjennom ulike typer kriser og har renset luften godt etterpå, ofte forteller at parforholdet styrkes og fordypes i etterkant. Gresset er skjelden veldig mye grønnere andre steder enn der partneren din sitter, men gjennom et langt samliv kan det tenkes at en eller begge snubler, eller kan trenge et friminutt eller to.

Kilde: «Evig din? Sex, plikt og kjærlighet» av Eva Tryti

Psykolog og Parterapaut, Eva Tryti, stilte til nettprat om utroskap. Les svarene fra nettpraten her.