SEPERASJONSANGST: De fleste småbarnsforeldre har opplevd traumatiske situasjoner ved adskillelse. (Foto: Ale Ventura)
SEPERASJONSANGST: De fleste småbarnsforeldre har opplevd traumatiske situasjoner ved adskillelse. (Foto: Ale Ventura)

Barselgruppa Angst for aldri å se mor og far igjen

Separasjonsangst er en naturlig del av utviklingen hos de fleste småbarn, men hos noen barn går denne angsten over til å bli en alvorlig lidelse.

De aller fleste småbarnsforeldre opplever at barnet deres utvikler separasjonsangst i større eller mindre grad.

– Dette er en del av spedbarnets naturlige utvikling, forteller lege og doktorgradsstipendiat Benedicte Skirbekk ved RBUP Øst og Sør.

– At barnet viser ubehag ved atskillelse og frykt for fremmede er et tegn på en trygg tilknytning til omsorgsgiver.

Les mer: Få hjelp til nattesøvnen

Ikke føl deg avvist

Det er gode nyheter for besteforeldre, tanter, onkler, og alle de som sikkert har opplevd den litt pinlige situasjonen som oppstår, når et barn skriker som om det sto om livet, når de forsøker å løfte det fra foreldrenes armer.

– Ikke føl deg avvist, men gled deg heller over at barnet framviser en sunn psykologisk utvikling, er ekspertens råd.

– Noen barn trenger mye mer tilvenning til å være hos andre og på å bli trygge.

Les mer: Jordmor Siri von Krogh: – Graviditet er en normaltilstand

Fra separasjonsangst til angstlidelse

Den «vanlige» separasjonsangsten hos barn oppstår vanligvis en gang mellom seks og tolv måneder og varer fram mot treårsalder. Men med store individuelle variasjoner.

– Det er naturlig for barn i denne fasen å bruke sin omsorgsgiver som en trygg base for utforskning. Det gjør de ved å stadig sjekke tilbake til omsorgsgiver for kos og bekreftelse, sier Skirbekk.

Det er når barnet har separasjonsangst i en slik grad at det går ut over måten de fungerer i hverdagen at man begynner å snakke om en angstlidelse. Denne mer alvorlige graden av separasjonsangst rammer ca. fem prosent, og gjør den til den vanligste angstlidelsen hos barn under ungdomsskolealder.

– Angstlidelse handler om barn som kanskje ikke tør å gå på skolen fordi de er redd for å være borte fra foreldrene sine eller ikke tør å være hjemme alene i en alder der det forventes at de skal kunne være det, forklarer hun.

Symptomer

Mange barn kan ha lette symptomer på en separasjonsangstlidelse. Det er først når symptomene blir omfattende, langvarige og når de går ut over barnets liv hjemme, i barnehagen, på skolen eller sosialt at man snakker om en angstlidelse.

Se faktaboks for symptomer