Rune Skarsfjord (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Rune Skarsfjord (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Tippeligatipset 2011 - nummer 14: Brann

Petter Myhre mener Brann trenger tid til å bygge et nytt lag. Det er trener Rune Skarsfjord enig i, og han tror også det kresne bergenspublikummet har innsett dette.

Se TV 2 Sportens Brann-tips i videovinduet over!

Vårt tips til plass nr. 14: Brann
Plassering i 2010: 13
Stadion: Brann Stadion (Kapasitet på 17 317)
Trener: Rune Skarsfjord (siden 2010)
Toppscorer i 2010: Petter Vaagan Moen (14 mål)
Supporterklubb: Bataljonen
Meritter: Seriemester: 1961/62, 1963, 2007. Cupmester 1923, 1925, 1972, 1976, 1982, 2004.
Fakta om byen: Bergen er den største byen i Hordaland og den nest største i Norge, med sine ca. 260 000 innbyggere. Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene».

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Spillere inn: Chukwuma Akabueze (Odd), Fredrik Haugen (Løv-Ham), Lars Grorud (Sogndal), Piotr Leciejewski (Sogndal), Carl-Erik Torp (Kongsvinger), Kim Ojo (Nybergsund), Zsolt Korcsmár (Ujpest, Ungarn, lån gjort permanent), Juninho (Club Desportivo, Brasil, låneavtale forlenget ut sesongen), Bjarte Haugsdal (Løv-Ham, tilbake etter utlån)

Spillere ut: David Nielsen (Fyllingen), Cato Guntveit (Øystese), Eirik Bakke (Sogndal), Gylfi Einarsson (Fylkir, Island), Jan Gunnar Solli (New York Red Bulls, USA), Petter Vaagan Moen (Queens Park Rangers, England), Mathias Møvik (Løv-Ham), Anders Næs (Løv-Ham, låneavtale forlenget), Diego (Club Desportivo, Brasil, låneavtale avsluttet), Kenneth Udjus (Sogndal), Cato Hansen (Sogndal), Erik Huseklepp (Bari, Italia), Tijan Jaiteh (Randers, Danmark, på lån ut sesongen).

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Petter Myhres begrunnelse:
Hadde det vært forrige sesong ville TV 2 Sportens tips betydd at Brann ville havnet på kvalikplassen i Tippeligaen, men i 2011 spilles det ikke kvalifisering, og kun de to siste lagene rykker ned.

Det vil si at gullvinneren fra 2007 havner på den siste av de trygge plassene dersom tipset viser seg å stemme.

– De var så vidt over streken på tabellen i fjor også, og det er det vi går ut fra. I tillegg til at de har mistet Solli, Huseklepp, Vaagan Moen, Bakke og så videre. Du kan remse opp en lang rekke med spillere der, de har begrenset med ressurser, og de trenger tid til å bygge seg opp igjen, forklarer Petter Myhre.

– Det defensive er det største ankepunktet
Offensive stjernespillere som Thorstein Helstad og Erik Huseklepp vært med på å definere spillestilen til Brann de siste sesongene. Nå skal nye krefter slippe til, og spørsmålet det blir det største problemet for Brann i 2011.

Erik Huseklepp og Rune Skarsfjord (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Erik Huseklepp og Rune Skarsfjord (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

– Ja, det også. Nå har de hentet inn Ojo, som er en litt annen spillertype, så det blir nok ikke det samme spillemønsteret som de har hatt tidligere. Men de fremste seks ser jeg på som noenlunde spennende. De tror jeg kan levere en del. Jeg stiller mer spørsmålstegn ved den bakre fireren. Jeg synes Brann har sluppet inn urovekkende mange mål de siste sesongene, så det er hele laget defensivt som blir det største ankepunktet. Offensivt tror jeg Brann kommer til å levere mye positiv fotball også i år, sier Myhre.

En nykommer er den polske keeperen Piotr Leciejewski, som har kommet til Brann fra Sogndal. Det betyr at det Håkon Opdal nå har en reell konkurranse i kampen om å være førstekeeper.

– Leciejewski kommer inn og gir Opdal kamp. Det er usikkert om han blir klar til seriestart, men det er en meget god keeper etter min mening. De har fått inn Lars Grorud på midtstopperplass, som kommer til å fighte for en plass der når han er frisk. De har alternativer på de ulike plassene, men stallen er forholdsvis tynn foreløpig. Så får vi se om det kommer inn flere, og nå er de i en slik setting at de kan komme inn med kortsiktige løsninger underveis dersom de føler at det er behov for det, sier han.

– Lurt å se ralitetene i øynene
Viktig blir også midtbaneduoen med Rodolph Austin og Carl-Erik Torp.

– Austin sammen med Torp på midten har jeg troen på. Brann trenger ballvinnere. Det er noe av det de har savnet de siste årene. Torp er en slik type spiller, som kan være offensiv i presset sitt, flytter beina hurtig, er en ballvinner og setter opp de andre i kompaniskap med Austin, som vi vet fra før er en veldig god duellspiller. Han gir maks i duellene, og har også offensive bidrag. Austin har blant annet et veldig godt skudd. Den sentrale midtbaneduoen hos Brann føler jeg blir nøkkelen både offensivt og defensivt, forklarer Myhre.

Carl-Erik Torp (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Carl-Erik Torp (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Men så er det forventningene da. Bergenspublikummet har alltid store forventninger til Brann, men Myhre mener det er urealistisk dersom de forventer medaljer denne sesongen.

– Som supporter har du alltid lov til å håpe og ønske at man skal være med å kjempe i toppen. Slik er det i Bergen og Brann, slik er det i Trondheim med Rosenborg og slik er det i Oslo med Vålerenga og så videre. Men det er lurt å se realitetene i øynene nå, for å forvente at laget skal kjempe om medaljer synes jeg ikke er realistisk i det hele tatt. Da er det heller å stå bak laget, støtte opp og gi klubben tid til å bygge seg opp til å bli et topplag igjen. Det er ikke tvil om at Brann i fremtiden bør være et topplag, sier Myhre.

Se opp for dette talentet: Kim Ojo (22)

Kim Ojo (Foto: TV 2/)
Kim Ojo (Foto: TV 2/)

– Grunnen til at vi har plukket ut han er for det første at Brann er tynt besatt fremover, men også fordi han har ekstreme ferdigheter som han har vist i Nybergsund gjennom flere sesonger i Adeccoligaen. Han har det meste, men er dessverre for ustabil. På sitt beste er han veldig god, og jeg mener at han har nivået inne på Tippeliga-nivå på sitt beste. Men så er det å få stabilisert han og få han til fokusere på det han skal. Jeg tror han fikk åtte gule kort som spiss i fjorårssesongen, og det er selvfølgelig for mye. Det forteller også litt at fokuset ikke alltid er der hvor det skal være, men han er sterk og kjapp. Når på-bryteren er på vil han skape mye ugang også for Tippeliga-stopperne.

– Hvis en spiss lykkes i nest øverste divisjon, så er det alltid et spørsmål om han kan ta steget og levere på samme nivå når det blir tøffere motstand?

– Ja, det er det. Han har ikke lykkes i treningskampene, og så kan vi diskutere frem og tilbake hvor mye vi skal legge i det. Men han må få tid på seg. Han har kommet til en ny klubb, og jeg tror han kommer til å få tid. Brann er avhenging av en spiss som leverer på dette nivået, og det har dem ikke foreløpig, sier Petter Myhre.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– På vei oppover allerede
Mens VG har tippet Brann på nedrykksplass mener altså Petter Myhre og TV 2 Sporten at Brann tar den siste av de trygge plassene i Tippeligaen.

– Jeg er veldig glad han anser oss som bedre enn VG gjør, da er vi på vei oppover allerede, flirer Brann-trener Rune Skarsfjord.

At Brann tippes langt nede har han imidlertid forståelse for.

– Vi lå i bunnstriden i fjor, og vi har mistet mange av de bedre spillerne våre samtidig som vi har fylt på med spillere fra Adeccoligaen. Ut fra det så skjønner jeg at folk ser slik på det, medgir Skarsfjord.

Brann-treneren tenker imidlertid ikke på eventuelle tabellplasseringer akkurat nå.

– Det er ikke sånn fokuset vårt er. Vi jobber med den spillergruppen vi har, og vi har hatt en fantastisk fin vinter. Hvor vi ender vet verken jeg eller Petter, sier han.

– Vi har kuttet overalt
Det som er klart er imidlertid at det har skjedd store endringer i Brann. Flere nøkkelspillere er borte, og klubben har vært gjennom en omfattende kuttprosess.

Rune Skarsfjord (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Rune Skarsfjord (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

– Klubben har gjort store kutt, gått gjennom et generasjonsskiftet på veldig kort tid, og har en utfordring. Men jeg ser på dette som vanvittig spennende, vi gruer oss ikke og er ikke redde for konsekvensene. Vi har de vi har, sier Skarsfjord.

Han håper på å få på plass en forsterkning til før seriestart, men er langt fra sikker på om det går i orden.

– Vi håper på å få inn en til, men da er vi nok avhengig av litt hjelp. Vi må skape dette selv, med et godt kollektiv og gode treninger. Det er mange som har tatt steg i vinter. De som kommer nedenfra har lagt en alen til sin vekt, og så blir det spennende å se hvordan de takler det når sesongen sparkes i gang, sier Skarsfjord.

Men det er som regel store forventninger til Brann, som blir sett på som en klubb som skal kjempe i toppen av Tippeligaen. Spørsmålet er hvor lang tid det tar for at Brann skal bli konkurransedyktig i forhold til de som ligger i toppsjiktet.

– Skal vi opp i toppen så må vi sammenligne oss med de som er der. Det er spørsmål om økonomi, spillerstall og så videre. Vi har gjort drastiske kutt, og det inkluderer hva vi spiser før trening og kamper, trenerstaben og administrasjonen. Vi har kuttet overalt, og dette handler ikke om tid, men om hvilke konsekvenser og krav det er for å komme dit. Vi har fått kontroll over situasjonen og økonomien, og bygger et nytt lag. Jeg vet ikke hvor lang tid det tar, men Brann hører hjemme der, sier Skarsfjord.

– Folk i Bergen ser at laget trenger støtte
Brann-treneren tror også det normalt sett kravstore bergenspublikummet har innsett dette.

– De har nok knapt vært i en slik situasjon. Jeg tror folk i Bergen ser at laget trenger støtte og at ikke alt handler om resultatene. Det er litt in å være med å støtte oppbyggingen, og å si at man var med fra starten - ikke fra gullsesongen i 2007. Og så må vi gjøre oss fortjent til å få den type støtte og jobbe ræven av oss, sier han.

Noe som kanskje er med på å understreke dette er at Brann-fansen i Softball selv skaffet de nødvendige midlene til at Brann kunne kjøpe talentfulle Fredrik Haugen fra Løv-Ham.

Fredrik Haugen (Foto: TV 2/)
Fredrik Haugen (Foto: TV 2/)

–Ja, og det er også et tegn på at de ønsker en lokal profil, sier Skarsfjord.

Og nettopp lokale spillere mener treneren er viktig for Brann.

– Av de 23 vi har meldt inn er elleve lokale, inkludert ungguttene i troppen. Vi har også Erlend Hansveit som vi ønsker å hente hjem, men jeg vet ikke om vi får til det i sommer. Det er viktig med lokale profiler for sponsorene, supporterne og oss, og Fredrik er en ung spiller som tar steg på feltet. Det kan bli en artig sesong for ham i Tippeligaen, sier Skarsfjord.

Må tette igjen eller hente Messi
Men for at det skal bli artig for resten av Brann-spillerne og bergenspublikummet så må laget tett igjen bakover. I 2010 slapp Brann inn 50 mål i Tippeligaen, og året før var fasiten 49 baklengs.

– Jeg vil ikke kommentere det som går rett på laget, det føler jeg blir feil. Men Petter har sikkert sett det samme som meg, at vi har sluppet inn 50 mål de siste sesongen. Det er sjelden bra, med mindre man har Lionel Messi på laget, medgir Skarsfjord.