I informasjonsheftet Oslo kommune har utarbeidet heter det at  man ikke kan motta sosialhjelp hvis man ikke kan jobbe på steder hvor det finnes både halal- og haramprodukter.  (Foto: Montasje)
I informasjonsheftet Oslo kommune har utarbeidet heter det at man ikke kan motta sosialhjelp hvis man ikke kan jobbe på steder hvor det finnes både halal- og haramprodukter. (Foto: Montasje)

– Er ikke i strid med islam å selge svinekjøtt og alkohol

Oslo kommune kurser langtidsledige med muslimsk bakgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune har siden 2009 hatt et kurstilbud rettet mot en del av de langtidsledige muslimske voksne på kvalifiseringstiltak som synes det er problematisk å ta seg jobb fordi det strider mot religionen.

I 2009 deltok 128 deltakere i kvalifiseringstiltak og 130 ansatte på kursdagen «arbeid og islam», forteller spesialkonsulent Ole-Kristian Honerud i Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune til tv2nyhetene.no.

– I år har vi tenkt å rette oss mot moskeene. Vi tror vi vil nå flere på denne måten, sier Honerud.

Tror ikke religionen tillater

Han sier at erfaringene så langt viser at enkelte muslimske arbeidssøkere tror det ikke er tillatt i jobbe i butikker som selger svinekjøtt eller alkohol.

– Disse har ikke visst at det ifølge ruksha er tillatt for en muslim å gjøre ting i et ikke-muslimsk land som man ikke kan gjøre i et muslimsk land, som for eksempel å selge svinekjøtt. Erfaringene har vist oss at de som har vært usikre rundt dette, har kontaktet en imam man har tiltro til, sier Honerud videre.

Problemene oppstår da ifølge Honerud spesielt når imamen som kontaktes ikke bor i Norge og ikke har kjennskap til situasjonen i Norge.

I år kommer derfor Oslo kommune til å rette fokus mot moskeene og imamene for å forklare dem om problemene som enkelte muslimske arbeidssøkere har med å komme seg i jobb.

– Det er viktig at imamene i Norge tar hensyn til hvor vanskelig det er for denne gruppen å komme inn på arbeidsmarkedet når de skal ta stilling til hva som er lov eller ikke, understreker Honerud.

Fatwaer om arbeidslivet

– Mange av de det gjelder har ikke vært så sterke på hvilke fatwaer som gjelder for hvordan en muslim skal tilpasse seg arbeidslivet, sier han videre.

Ifølge informasjonsheftet Oslo kommune har utarbeidet finnes det tre forskjellige fatwaer som omhandler arbeidslivet.

I heftet heter det at det er svært vanskelig å unngå å selge svin og alkohol i norske dagligvarebutikker.

På kursdagen utfordres deltakerne til å tenke over hvor sosialhjelpen kommer fra.

Siden sosialhjelp ikke hadde vært mulig uten skatt, og skatteinntektene kommer fra alle deler av det norske samfunnet – også vinmonopol og diskoteker – kan man ut fra samme tankegang ikke motta sosialhjelp hvis man ikke kan jobbe på steder hvor det finnes både halal- og haramprodukter.

– Ettersom jobben i seg selv er halal så er det ikke et problem å jobbe i disse butikkene selv om de har avdelinger som selger alkohol eller svinekjøtt. I ikke-muslimske land er dette tillatt under ruksha, står det i heftet fra kommunen.

Et problem i flere bydeler

Prosjektet til Oslo kommune kom i stand etter at ansatte i flere bydeler i hovedstaden opplevde det som et problem at religion ble brukt som forklaring på at man ikke kan være i arbeidslivet.

I 2009 ble det avholdt kurs i bydelene Nordstrand, Grorud, Østensjø, Stovner og Sagene og Frogner. I 2010 var kurslederen sykemeldt gjennom hele året.

Les mer om prosjektet her (ekstern lenke)