Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Leasing eller kjøp - hva lønner seg mest?

Les svaret fra Brooms bilekspert

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei! Har et spørsmål anngående Audi A3 Sportback. Var og prøvekjørte bilen i helga og var veldig fornøyd, så har bestemt meg for å kjøpe den som nummer to-bil. Men jeg fikk et godt tilbud om å lease bilen. Startleie 38 000, 4800 i startavgift, også 2600 kr i måneden. Da er 60 000 km på 3 år inkludert.

Å kjøpe den tilsvarende bilen vil koste 305 000 (1.6 TDi med litt utstyr). Vil tro jeg vil selge bilen etter tre år uansett, hva tror du er mest lønsomt? Tror du den nye modellen som kommer om et par år vil ha mye å si for verditapet? Mvh Ivar

Benny Svarer:

Hei Ivar. Dette er nok en problemstilling som mange lurer litt på. Saken er vel den at det ikke finnes et godt svar på dette. Det kommer helt an på din økonomiske situasjon.

Må du låne pengene for å kjøpe bilen, til en relativt høy rente så vil nok leasing være det billigste alternativet. Husk også at vi trolig får noe renteoppgang etter hvert. Det vil påvirke både lån og leasingbeløp.

Man har også usikkerheten i etterkant ved leasing - om at det kan komme ubehagelig påkost på det som kalles for ”ikke normal slitasje” som ofte går på det rent kosmetiske – riper, småbulker og den slags.

Har du ”penger på bok” og kjøper den cash, så vil nok det være det billigste for deg. A3 begynner etter hvert å få noen år på nakken og jeg tror nok bruktbilprisene skal noe ned på denne modellen de neste årene. En ny modell bidrar heller ikke til å holde bruktbilprisene oppe. Det blir ofte en lite ”dupp” akkurat når den slippes og alle gamle demo-biler etc skal ut på bruktmarkedet samtidig.

Jeg må si at A3 Sportback er en fin og anvendelig bil, med god plass i relativt beskjedene ytre mål, den ser bra ut og den kjører bra også.

Lykke til!

Del med vennene dine på Facebook

LES OGSÅ: Denne Audien er billigere enn du tror

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her: