HVA PASSER FOR DEG: Kjemisk peeling kan være løsningen for deg med solskader, kviser eller rynker. Men vær nøye med å avklare behovene på forhånd, og velg behandling tilpasset din livssituasjon, råder hudterapeut. (Foto: Stevan Mihajlik)
HVA PASSER FOR DEG: Kjemisk peeling kan være løsningen for deg med solskader, kviser eller rynker. Men vær nøye med å avklare behovene på forhånd, og velg behandling tilpasset din livssituasjon, råder hudterapeut. (Foto: Stevan Mihajlik)

Kjemisk peeling: Behandlingen som gir deg «ny hud»

Kjemisk peeling kan i beste fall gi deg en glødende, ren og rynkefri hud, og i verste fall bidra til pigmenttap som gjør at du må holde deg borte fra solen resten av livet. Tør du å prøve?

I tirsdagens episode av Happy Day får vi se at ukens happy, Tonje Westrebø Olsen, får en kjemisk peeling i ansiktet.

Tonje er plaget med akne og noe solskader i huden, og hudpleier Marianne Fjørtoft fra Elixir Cosmoceuticals mener at en lett kjemisk peeling med fruktsyrer kan hjelpe 20-åringen.

– Ved en kjemisk peeling blir man ofte verre først. Så støter man opp overhuden og får en ny, jevn, glatt hud med mer glød, sier hudpleieren.

LES OGSÅ: 10 tips til vakker vinterhud

Vurdér behovene nøye i forkant

Men hva er egentlig en kjemisk peeling?

– Kjemisk peel er en fellesbetegnelse for peelinger og hudpleieprodukter som inneholder virkestoffer som for eksempel av fruktsyrer som glycolsyre, melkesyre, salicylsyre og trickloreddiksyre, som har som virkning å frigjøre overflødige, døde hudceller fra det ytterste laget i huden, sier daglig leder, fagansvarlig og hudterapeut ved Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide.

– Dette laget i huden består hovedsakelig av fett og oljesubstanser som har klumpet seg sammen og som ikke frigjøres fra huden ved naturlige prosesser. Ved påføring av individuelt tilpassete sure stoffer (lav pH verdi) vil vi da få en kjemisk peel av huden. Dette vil fremstå som en mild eller sterk avflassingsprosess, fortsetter hun.

Eide mener det er viktig at man nøye vurderer hvilke behov man har før man tar en kjemisk peeling.

- Hvis man ser for seg huden som en løk, så er spørsmålet egentlig hvor mange lag man vil skrelle av. En kjemisk peeling må som alle andre behandlinger tilpasses den enkeltes hudtype, hudtykkelse og livsstil, sier Eide.

En lege skal stå ansvarlig

De helt unge vil ofte ha akneproblemer som utgangspunkt for å oppsøke en hudpleier. De trenger ikke å gå for de helt dype peelingene, mener hun.

- Da greier det seg med en lett peeling med fruktsyrer. Når man er ung skreller løken seg selv, for å si det slik. Men fra omlag 35-års alder går denne prosessen langsommere.

Eide mener det er viktig at man forsikrer seg om at klinikken man oppsøker har et fagkyndig personell.

- Ved dypere behandlinger med for eksempel trikloreddiksyre må alltid en lege stå som ansvarlig, og om han eller hun ikke utfører behandlingene selv, må legen i så fall ha stått for opplæring av en hudpleier eller sykepleier, slik at man er sikret en god og trygg behandling. Dette kan det være lurt å orientere seg om i forkant av behandlingen, sier Eide.

Vær forsiktig med sol

Hun mener dypere kjemisk peeling ikke er for alle.

– De dypeste peelingene må unngås om man er gravid, skal sole seg mye, og ved visse sykdommer og bruk av enkelte medisiner.

- Det er viktig å spille på lag med huden. La den gjøre det den kan selv. Mange kan komme minst like langt med et godt planlagt hjemmeprogram. Det viktigste er at ting gjøres ordentlig. Kropp er natur og skjønnhet er kultur, og alt man gjør må gjøres på kroppens premisser, sier hudterapeuten.

– Hvor raskt og dypt, hvilke syrer du skal benytte deg av og om du skal utføre denne behandlingen, er avhengig av problemets art, alder, soleksponering, om det passer for deg med avflassingsprosess i forhold til jobb, livssituasjon og ikke minst at du kan investere tid og penger til og bygge opp huden igjen, sier Eide.

– Hvilke forholdsregler er viktigst å ta om man vurderer slike behandlinger?

– Få en vurdering av din hud fra en erfaren behandler som vurderer huden din og er tilgjengelig for deg i hele din prosess. Skal du være i direkte i solen må du bruke høy solbeskyttelse, og/eller aller helst unngå direkte sol. Dette er regel nummer en. Ellers kan du få store pigmentskader og faren for forbrenning øker, advarer Eide.

– Kan gi varig pigmenttap

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Operapassasjen sier til Happy Day at det er ved de dypere behandlingene risikoen er størst, noe som må tas hensyn til.

– Dersom det er noe som er veldig effektivt, er det samtidig forbundet med risiko for arr, pigmentforandringer eller teksturforandringer i huden, samtidig som det kan bli et langvarig og slitsomt etterbehandlingsopplegg. Lette peelinger er ufarlige, de dype peelene, som de med fenol, kan medføre varig pigmenttap og at man bør unngå soleksponering resten av livet. Middels dyp peel kan medføre at man bør være ut av solen i 2-3 måneder, forteller Langeland, som advarer mot bruk av peeling med fenol.

– Fenol er et farlig stoff, og det fraråder jeg helt og holdent, sier hudlegen, og viser til et tilfelle i fjor, da en pasient mistet alt pigment i ansiktet og gikk til rettssak mot behandleren.

Trikloreddiksyre synes han derimot er greit, så lenge det utføres av en lege.

– Det skal ikke utføres av hudpleiere. Man kan få en dyp hudskade med pigmenttap og arr, sier Langeland, som før øvrig har valgt å ikke tilby de dypeste behandlingene med TCA eller Fenol ved sin klinikk.

Han mener man som pasient løper en risiko ved å ta de dypere behandlingene.

– Man kan løpe ganske stor risiko som står i kontrast til det som gis av informasjon, avslutter hudlegen.

Prisnivået på kjemisk peeling ligger fra ca 500 til ca 1500 kroner, avhengig av hvilke peelinger som brukes.

– De rimeligste er fruktsyrer og lignende. Disse kan gjentas hver uke, ofte anbefales 6-10 ganger. Gjerne med oppfølging en gang pr måned. Tricloreddiksyre er den dyreste. Den kan gjentas maks fire ganger med minimum en ukes opphold. Disse utføres kun av spesialsertifisert personale, så her gjøres en grundig vurdering først. Ellers kan du med stor suksess også bruke kjemiske peelinger i ditt hjemmepleieprogram. De er selvfølgelig tilpasset til det bruk, sier hudterapeut Anne Berit Eide.

Du bør kanskje unngå visse typer kjemisk peeling hvis du:

- Røyker
- Har asiatisk hud
- Er gravid
- Har problemer med immunforsvaret
- Skal til sydligere strøk, eller planlegger å sole deg mye
- Går på visse typer medisiner.

Informer alltid om dette når du oppsøker hudpleieklinikken.

Har du foretatt en kjemisk peeling og opplever vedvarende svie og brenning i huden, behandle området med lunkent vann og kortisonkrem og ta kontakt med behandler eller lege.