skyting (Foto: TV 2)
skyting (Foto: TV 2)

TV 2s reportere beskutt i Libya

Svært dramatisk under reportasjetur søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gaddafis styrker har innledet kraftig motoffensiv og det har vært harde kamper mange steder.

TV 2s team med reporter Pål T. Jørgensen og fotograf Kenneth Cuomo kjørte fra Benghazi til Brega i Libya for å lage en reportasje. Da havnet de midt i skuddlinjen.

– Fly, fly!

Jørgensen og Cuomo hadde intervjuet opprørere som var på vei til fronten for å slåss mot Gaddafis menn. De er i første omgang på vei til byen Sirte.

– Gaddafis parti kjemper mot oss i grupper. De har leiesoldater fra Sudan, Tsjad og fra resten av Afrika.

– Dette er vår skjebne. Etter 40 år kjemper han mot oss med leiesoldater.

Midt mellom et oljeanlegg og et ammunisjonslager forberedte regulære soldater og frivillig seg til kamper. Stemningen er spent og intens. Så høres lyden av jagerfly.

– Fly, fly, roper opprørerne.

Se den dramatiske reportasjen øverst i saken!

TV 2s team klarer å komme seg unna uskadd. Luftartilleriet skyter salve etter salve, men treffer ingen ting. Bombene faller ned et annet sted. Når angrepet er overstått for denne gang, fortsetter soldatene lunsjen. De har ikke tenkt å gi seg.

– Vi gir ikke opp. Vi vinner eller dør .

EU på vei

Søndag varslet EU at de sender en kriseekspertgruppe til landet.

Ekspertene er utnevnt av EUs utenrikssjef Catherine Ashton og oppdraget går ifølge en uttalelse ut på å vurdere «det humanitære arbeidet og evakueringen på bakken i Libya» slik at man kan vurdere hva slags støtte som trengs videre.

Ashton sier at hun ønsker førstehåndsopplysninger om situasjonen akkurat nå, og at opplysningene skal danne grunnlag for vedtak når EUs utenriksministere og statsledere samles til krisemøter torsdag og fredag om den siste tidens hendelser i arabiske land.

Gaddafi er positiv

– Jeg ønsker at en granskingskommisjon fra FN eller Den afrikanske unionen kommer hit til Libya. De skal få arbeide fritt uten vår innblanding, sier Gaddafi i et intervju med det franske tidsskriftet Le Journal du Dimanche. Han sier at han ikke kan forstå hvorfor omverdenen ikke ser på hendelsene i Libya med samme øyne som han selv, og han etterlyser vestlig støtte i stedet for fordømmelse.

Vil ikke ha britisk hjelp

En liten britisk delegasjon har reist fra Libya etter at opprørere i landets nest største by Benghazi nektet å ha noe med dem å gjøre.

Storbritannias utenriksminister William Hague bekreftet søndag kveld at «en liten diplomatisk gruppe» har vært i Benghazi, men at de har forlatt Libya etter å ha støtt på «vanskeligheter».

– Gruppen dro til Libya for å opprette kontakt med opposisjonen. De opplevde vanskeligheter, som nå har fått en tilfredsstillende løsning. De har nå reist fra Libya, sier Hague i en kunngjøring.

Representanter for den libyske opposisjonen sier at britene ble anholdt fordi det var uklart hva de ønsket å oppnå.

– Vi vet ikke hva slags oppdrag de var på. Vi nektet å diskutere noe som helst med dem på grunn av måten de kom til landet, sier Abdul Hafiz Ghoqa, talsmann for opprørerne som har kontroll i Benghazi.

Saken ble først kjent gjennom en artikkel i The Sunday Times. Avisa skriver at åtte britiske elitesoldater var med i den britiske delegasjonen. De hadde i oppdrag å beskytte en diplomat som skulle forsøke å få kontakt med opprørerne. Siktemålet skal ha vært å legge til rette for et mer høytstående besøk som ledd i Storbritannias plan om å gi opprørerne diplomatisk anerkjennelse. (TV 2 Nyhetene/NTB)