barnetyver (Foto: TV 2)
barnetyver (Foto: TV 2)

Litauiske barn lokket til Norge for å jobbe som tyver

– De begynte å skrike til meg: «Du bærer ut for lite. Du må ta mer. Anstreng deg!»

FRA LITAUEN TIL BERGEN: Barna som ble tatt i Bergen kommer fra den lille byen Tauragé i Litauen. (Foto: Kåre Breivik )
FRA LITAUEN TIL BERGEN: Barna som ble tatt i Bergen kommer fra den lille byen Tauragé i Litauen. (Foto: Kåre Breivik )
Lørdagsmagasinet møter en av barnetyvene i den lille byen Tauragé i Litauen. Sammen med tre andre mindreårige har hun status som offer for menneskehandel.

– Barn blir utnyttet

Politiet mener bakmenn har utnyttet mindreårige i en sårbar situasjon. Og at barna ikke hadde et reelt valg til å trekke seg ut.

Se Lørdagsmagasinets reportasje øverst i artikkelen

Det startet med en pågripelse i Bergen for ett år siden. En tyveribande ble avslørt etter at fire mindreårige hadde blitt tatt for butikktyveri i Bergen. De fire hadde tidligere blitt tatt ulike steder i landet.

Barna ble tatt hånd om av barnevernet og etterforskningen av saken førte politiet til Tauragé i Litauen.

Hvis du først har reist dit så må du jobbe. Du får ikke dra hjem igjen

«Tyvenes by»

Den lille byen har rundt tretti tusen innbyggere. Mange har dårlig økonomi og arbeidsledigheten er stor.Byen blir også omtalt som «Tyvenes by» i Litauen. Barna som ble tatt i Bergen kommer herfra.

En av jentene går med på å treffe oss. Hun ønsker å være anonoym og vil møte oss på et trygt sted. Hun forteller flere ganger at hun er redd. Redd for hva som kan skje dersom hun blir gjenkjent.

Hun forteller at de fikk opplæring i å stjele. At de måtte jobbe som heltidstyver og at de ble tvunget til å stjele sin egen mat.

– I begynnelsen var jeg veldig redd. Første gang er alltid skremmende. Men etter andre og tredje gang blir du vant til jobben. Jeg både gråt og ville ikke. Jeg var veldig redd. Men hvis du først har reist dit så må du jobbe. Du får ikke dra hjem igjen, sier hun.

Kjørt fra butikk til butikk

To personer skal ha organisert turene fra Tauragé til Bergen. De er begge siktet for grov menneskehandel. Ifølge politiet ble barna utstyrt med spesialvesker for at tyverialarmen ikke skulle gå.

De stjal lett omsettelige varer: blant annet alkohol, kosmetikk og barbersaker.

– Da jeg gikk ut av butikken var det et bestemt sted jeg skulle møte dem. De tok vesken min og tømte den. Så ble jeg kjørt til et nytt sted.

– Det var mye angst og press. De begynte å skrike til meg: «Du bærer ut for lite. Du må ta mer. Anstreng deg! Du skal tjene mer penger».

UTSTYRT MED SPESIALVESKE: De ble utstyrt med spesialvesker slik at ikke tyverialarmen skulle gå. (Foto: Politiet)
UTSTYRT MED SPESIALVESKE: De ble utstyrt med spesialvesker slik at ikke tyverialarmen skulle gå. (Foto: Politiet)
Jenta synes det er vanskelig å fortelle om det hun har opplevd. Hun bryter flere ganger ut i gråt og sier at hun er redd.

Lederen for påtalemyndigheten i Tauragé kjenner saken godt.

– Selvfølgelig finnes det personer som organiserer dette. De vet at mindreårige ikke kan ikke gjøre det selv. De trekker dem inn i ulovlig virksomhet. Den unge alderen får dem til å ta imot tilbudet, sier Grazvydas Zebelys, Leder for påtalemyndigheten i Tauragé.

Avviser menneskehandel

Jørgen Riple er forsvarer til en av de siktede.

– Min klient benekter ikke at han har kjørt personer til Norge. Men han mener de ikke er utnyttet. Min klient stiller seg avvisende til siktelsen om menneskehandel, sier Jørgen Riple.

Ingen jobber til de unge

På det lokale markedet snakker folk om situasjonen for de unge i byen. Nijolle er 70 år. Fordi pensjonen ikke strekker til, kommer hun her hver dag for å selge urter fra sin egen hage. Hun synes det er trist at unge lar seg friste til å tjene raske penger.

Men for noen er det ingen utvei, mener hun.

– Det er ingen jobber i Tauragé. Det finnes for eksempler barn som tar høyere utdanning men får alikevel ikke jobb. De er tvunget til å reise. Selv som renholder får ikke et ungt menneske jobbe. Bestemødre forsørger barna fordi de ikke finner jobb. Det er et stort problem, sier Nijolle.

Norsk politi er i byen for å ta vitneavhør. Saken kommer trolig opp for retten før sommeren.

– Dette er en veldig alvorlig sak slik vi ser det. Fordi det dreier seg om mindreårige barn som etter vår oppfatning har blitt kynisk utnyttet ved at de har blitt fraktet fra et fattig område, fra et fattig tilværelse, fra alkoholiserte og oppløste hjem, til Norge, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

De tok vesken min og tømte den. Så ble jeg kjørt til et nytt sted.

Angrer på turene

Jenta vi møter fortalte om turene hjemme.

– De visste om det. I begynnelsen ville de ikke la meg reise. Men jeg er veldig sta. Jeg ville reise og fikk lov til slutt. Min mor sa det er bedre at vi lar deg reise enn at du rømmer og så vet vi ikke hvor du befinner deg.

Hun sier hun angrer på at hun ble med på turene til Norge. Hun forteller at hun trodde det skulle være annerledes. Hun sier hun ønsket å trekke seg ut men at det ikke var noen mulighet.

Hun mener flere unge i byen har hørt om tyveriturene til Norge.

– Jeg har hørt om det flere ganger. Som oftest tar de barn fra familier som har det vanskelig. Der det er mange søsken, sier hun.

Mot slutten av intervjuet blir hun trist. Hun tenker tilbake på drømmene hun en gang hadde for fremtiden.

– Jeg ville bli ferdig med videregående. Jeg ville skaffe meg et yrke. Jeg ville skaffe meg en fin familie, og mange pene barn. Jeg vet ikke egentlig. Jeg hadde andre drømmer. Men slik det har blitt nå, så vet jeg ikke hvordan det kommer til å bli.