Therese Johaug (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Therese Johaug (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Johaug knuste VM-dronningen på tremila

Alle ventet på Marit Bjørgens femte VM-gull. Så rykket en lettvekter fra Dalsbygda.

Det skulle bli VMs siste store duell mellom Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk. Men det ville ikke Therese Johaug være med på.

22-åringen fra Dalsbygda rykket midtveis i tremila og fikk en så stor luke at verken Bjørgen eller Kowalczyk klarte å tette den.

Johaug står uten seire i verdenscupen, og gullet er naturlig nok også hennes første individuelle i senior-VM-sammenheng.

Se pressekonferansen med Johaug i opptak i videovinduet over!

– Målløs
– Jeg har ikke ord. Det har ikke helt gått opp for meg. Da jeg fikk de siste sekunderingene, sto det «gull, gull, verdensmester» på arkene. Det er helt utrolig, sier Johaug til NRK etter målpassering.

Det var etter drøyt 13 kilometer av tremila, i de lange motbakkene etter at løperne hadde byttet ski, at Norges nye gulljente slo til.

– Da jeg fikk luke til Marit tenkte jeg at jeg måtte bare kjøre, for bakkene er min styrke. Derfra og ut tenkte jeg bare på arbeidsoppgavene mine, sier den ferske verdensmesteren.

Bjørgen: – Hun var for god
Marit Bjørgen tok sølvet, 44 sekunder bak Johaug, og blir stående som VM-dronning med fire gull og ett sølv i mesterskapet.

– Det var helt rått å gå der ute med så mye folk, og det er utrolig moro med Therese. Hun var for god i dag. Kjempegøy at vi kan være to på pallen, sier Bjørgen til NRK.

Kowalczyk sikret bronse til Polen.

Les referat fra tremila under bildet!

Theres Johaug og Marit Bjørgen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Theres Johaug og Marit Bjørgen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Slik var tremila:
Det gikk rolig og jevnt ut fra start i Kollen, og alle de fire norske var godt med i teten. Norge stilte med de samme fire som gikk stafetten torsdag: Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud.

Etter fem-seks kilometer ble tempoet skrudd såpass opp i teten at det ble solid strekk i feltet. Helt i front skilte en kvintett seg ut, med Bjørgen, Johaug, Steira, Charlotte Kalla og Justyna Kowalczyk.

Steira måtte slippe
I den første harde stigningen etter passering 10 kilometer fikk Kristin Størmer Steira nok og måtte slippe de fire fremste. Resten av feltet var nå så langt bak at det ikke var noen tvil om at ingen andre enn tetkvartetten kunne ta medalje.

Bjørgen og Johaug presenterte en liten taktisk manøver under det valgfrie skibyttet etter 13 kilometer. De to norske jentene var lynraske og fosset ut av stadion før Kalla og Kowalczyk var klare. Når så Kalla forsvant helt ut av tetstriden mellom to kamerapunkter, trolig på grunn av et fall, røyk håpet om medalje for svenskene - mens Kowalczyk nok en gang slet seg tilbake i ryggen på tetduoen. Og så kom det avgjørende rykket - men ikke fra Marit Bjørgen.

Johaug rykket midtveis
Et stykke opp i bakken etter skibyttet slo nemlig Therese Johaug til. Motbakkespesialisten fra Dalsbygda fikk fort noen meter på sine to konkurrenter. Ved 15,5 kilometer var avstanden blitt åtte sekunder, men økte til over 20 sekunder på den neste snaue kilometeren.

Da Marit Bjørgen fikk hentet seg inn igjen etter sjokket viste hun at hun også hadde krefter igjen, og dro sakte, men sikkert fra Kowalczyk - men så valgte den polske jenta ikke å benytte seg av siste skibyttemulighet etter 22 kilometer, og dermed var hun á jour med sin nemesis så langt i mesterskapet, som i likhet med Johaug byttet ski.

Nytt monster-rykk på siste runde
De to forfølgerne tok litt innpå i de lette partiene, men i siste lange motbakken fjernet Johaug all tvil med et monster-rykk. Avstanden økte fra 14 sekunder til over ett minutt i løpet av den drøyt to kilometer lange bakken etter skibyttet, og da var det duket for 22-åringens første individuelle VM-gull som senior.

Johaug kunne paradere inn til seier med flagget i hånda foran folkehavet i Holmenkollen - mens Bjørgen avgjorde sølvkampen med et rykk i det lette partiet inn mot bakken svenskene har oppkalt etter Marcus Hellner.

Fire norske blant de seks beste
Kristin Størmer Steira ble nummer fem etter å ha falt i duellen med Charlotte Kalla i innspurten. Vibeke Skofterud gjorde dagen helnorsk med sjetteplass.

Alt om ski-VM | Se resultatene | Oversikt over programmet | Se video

TV 2 Sportens langrennsekspert Svein Tore Samdal livechattet under tremila. Du kan se hva han sa underveis i boksen nedenfor.